Waar koop je de goedkoopste bouwmaterialen?

Deel dit bericht

Bij welke bouwmarkt koop je nu de goedkoopste bouwmaterialen?

Uiteraard wil ik wel A-kwaliteit bouwmaterialen, maar die wil ik dan kopen tegen de scherpste prijs!

Als je namelijk een grote verbouwing gaat uitvoeren zal je merken dat bouwmaterialen best duur zijn. Voor bijvoorbeeld het isoleren van een garage ben je bijvoorbeeld al zo €1.000 aan bouwmaterialen kwijt.

Verder is het heel belangrijk dat de bouwmarkt een groot assortiment heeft. Ik vind het namelijk heel vervelend als je bouwmaterialen gaat inkopen en de helft van wat je nodig hebt is niet beschikbaar.

Kortom in deze blog post ga ik op zoek naar de bouwmarkt waar je de goedkoopste bouwmaterialen kunt kopen!

In deze blog post ga ik het volgende behandelen:

Welke bouwmarkten ga ik vergelijken?

In Nederland zijn een heleboel verschillende bouwmarkten. Ik zal niet alle bouwmarkten in deze vergelijking meenemen., maar wel de grootste en meest gebruikte bouwmarkten. Voor de zoektocht naar de bouwmarkt met de goedkoopste bouwmaterialen zal ik de volgende bouwmarkten gaan vergelijken:

Misschien valt je op dat ik de Bouwmaat niet mee heb genomen in de vergelijking. De Bouwmaat verkoopt namelijk niet aan particulieren… Aan de andere kant hebben aannemers wel eens materialen gekocht en de kosten aan mij door berekent en hier viel mij op dat de prijzen bij de Bouwmaat niet veel lager zijn dan bijvoorbeeld de Hornbach.

Beoordelingscriteria

Hier een overzicht van de beoordelingscriteria die ik ga gebruiken om de beste bouwmarkt voor bouwmaterialen te vinden.

Openingstijden

De openingstijden zijn misschien niet het belangrijkste, maar toch zijn ruime openingstijden fijn als je met een klus bezig bent en je moet nog net even wat materialen kopen.

Assortiment

Het assortiment van de bouwmarkt is uiteraard één van de belangrijkste beoordelingscriteria. Als er slechts een beperkt assortiment te verkrijgen is blijft het moeilijk om alles wat je nodig hebt voor een klus te kopen.

Zelf vind ik het altijd irritant als je niet alles bij één bouwmarkt kan krijgen. Kortom hoe groot het assortiment van een bouwmarkt is telt zeker mee in mijn vergelijking.

Reviews

klantenervaringen bouwmarkten

Reviews van klanten zijn tegenwoordig super belangrijk om nieuwe klanten te overtuigen om over te gaan tot een aankoop. Goede klanten reviews zijn dan ook een belangrijk selectiecriterium voor een bouwmarkt.

Tegenwoordig kan je bijna overal op internet vinden wat andere klanten van producten of van de bouwmarkt vinden. Dat maakt het wel gemakkelijk om de kwaliteit van een bepaald product te achterhalen.

Prijs

De site “Renoveren Doe Je Zo!” heeft als doel je zo goedkoop mogelijk een klus goed uit te laten voeren.

Of wel waar koop je de goedkoopste bouwmaterialen?

Dus de prijs van de bouwmaterialen is een andere belangrijk selectie criterium. Hierbij is het wel belangrijk dat ik graag werk met A-merken, die zijn misschien iets duurder maar als je toch een grote verbouwing gaat uitvoeren moet je mijn inziens niet met goedkoop materiaal gaan werken.

Gamma / Praxis / Karwei

Geschiedenis / aantal vestigingen

Waarom de Gamma / Praxis / Karwei nu onder één noemer denk je misschien?

Gamma en Karwei zijn van dezelfde eigenaar Intergamma en verschillen wat prijs betreft maar weinig van elkaar. De Praxis is een zelfstandige bouwmarkt, mijn ervaring is echter dat wat prijzen betreft de Gamma / Karwei en de Praxis niet veel voor elkaar onder doen. Vandaar dat ik ze in deze vergelijking onder dezelfde noemer laat vallen.

Hoeveel bouwmarkten de Gamma, Praxis en Karwei samen hebben in Nederland is niet helemaal duidelijk, maar dit zijn er zeker meer dan 250 (alleen de Praxis heeft er al 145!). Hiermee is deze bouwmarkten formule verreweg de grootste wat betreft het aantal bouwmarkten in Nederland.

Openingstijden

De openingstijden van de Gamma / Praxis / Karwei zijn als volgt:

DagVanTot
Maandag09.0021.00
Dinsdag09.0021.00
Woensdag09.0021.00
Donderdag09.0021.00
Vrijdag09.0021.00
Zaterdag09.0018.00
Zondag*10.0017.00

*Check de openingstijden van je eigen Gamma, Praxis of Karwei in de buurt. Niet alle Gamma, Praxis of Karwei bouwmarkten zijn op zondag open!

Assortiment

assortiment Gamma

Zoals je kunt zien heeft bijvoorbeeld de Gamma een heel uitgebreid assortiment. Via de webshop van Gamma heb je toegang tot ruim 30.000 artikelen.

Je kunt hier veel meer artikelen kopen dan bij de Bouwbestel. Echter als je gaat kijken naar alleen bouwmaterialen dan valt het assortiment best wel tegen.

Bij de Gamma kan je bijvoorbeeld ook fietsen, tenten en accessoires voor je auto kopen. Dat kan je niet kopen bij Bouwbestel, maar daar ben ik als klusser ook helemaal niet naar op zoek.

Waarom zou ik een tent of een fiets bij de Gamma gaan kopen?

Kortom het hele assortiment van de Gamma, Praxis of Karwei is veel groter dan Hornbach of Bouwbestel. Echter voor een echte klusser of aannemer vind ik het assortiment aan bouwmaterialen ontoereikend.

Prijs

prijs Gamma

Voor bijna alle artikelen die je koop bij de Gamma, Praxis of de Karwei zal je merken dat je meer betaald dan bij de Hornbach of bij Bouwbestel. De Gamma, Praxis en Karwei zijn de duurste bouwmarkten in deze vergelijking. Hier koop je dus niet de goedkoopste bouwmaterialen.

De enige uitzondering is als er artikelen in de aanbieding zijn. Als dit het geval is kan je ook bij deze bouwmarkten voor een scherpe prijs je bouwmaterialen kopen. Het frustrerende is alleen dat je nooit weet wanneer er bouwmaterialen in de aanbieding zijn. Het is mijn ervaring in ieder geval dat als ik wat ga kopen er geen aanbiedingen zijn en ik dus de hoofdprijs betaal.

Vandaar dat ik deze bouwmarkten alleen gebruik voor kleine inkopen voor het geval ik iets vergeten ben te kopen. In ieder geval niet voor een grote verbouwing!

Hornbach

Geschiedenis / aantal vestigingen

Ondanks dat de Hornbach niet de grootste bouwmarkt keten van Nederland is gaat de historie van de Hornbach al bijna 150 jaar terug. De eerste jaren bestond de Hornbach voornamelijk in Duitsland. Na vele jaren van uitbreiding in Duitsland ging de Hornbach ook uitbreiden buiten Duitsland.

In 1997 was werd de eerste Hornbach bouwmarkt met tuincentrum in Zaandam geopend in Nederland.

Hornbach bestaat dus ruim 20 jaar in Nederland. De Hornbach is nog niet zo groot als de Gamma, Karwei of Praxis, maar heeft sinds 2019 wel ruim 14 vestigingen in Nederland.

Openingstijden

De Hornbach heeft de volgende openingstijden:

DagVanTot
Maandag07.0021.00
Dinsdag07.0021.00
Woensdag07.0021.00
Donderdag07.0021.00
Vrijdag07.0021.00
Zaterdag08.0018.00
Zondag12.0017.00

Assortiment

assortiment Hornbach van de goedkoopste bouwmaterialen

Bij de Hornbach zegt men dat ze alle bouwmaterialen voor elke klus hebben. Mijn ervaring is ook dat je bij de Hornbach eigenlijk nooit mis grijpt. Je kan bij de Hornbach geen spullen kopen van je fiets of je auto, maar wel alle soorten bouwmaterialen en gereedschappen en dat is waar ik als klusser naar op zoek ben!

Kortom wat assortiment voor bouwmaterialen is de Hornbach echt een top winkel.

Prijs

De Hornbach heeft een heel groot assortiment dat is duidelijk. Maar koop je bij de Hornbach ook de goedkoopste bouwmaterialen?

Bij de Hornbach zeggen het volgende:

Wie korting geeft is normaal te duur.

Hand erop: Geen aanbiedingen. Altijd voordelig.

Bron: Hornbach

Ofwel bij de Hornbach heb je geen aanbiedingen, maar betaal je altijd de allerlaagste prijs voor je bouwmaterialen en klusspullen.

Zelf is mijn ervaring in ieder geval goed met de Hornbach. Ze hebben niet alleen (bijna) alles maar ook nog eens scherp geprijsd. Kortom een aanrader voor de echte klusser!

Enige nadeel van kopen bij de Hornbach is dat als je veel bouwmaterialen koopt en dit wilt laten thuisbezorgen je hier minimaal €42,50 voor moet betalen. Of je moet zelf een aanhangwagentje hebben en een auto met een trekhaak. Maar dat is ook nog wel best veel werk…

Bouwbestel

Geschiedenis / aantal vestigingen

Bouwbestel is relatief nieuwe speler tussen de andere gevestigde bouwmarkten. Zelf maak ik ook nog niet zo heel lang gebruik van Bouwbestel.

Echter sinds de oprichting van Bouwbestel in 2007 als bouwmarkt gespecialiseerd in bouwmaterialen maakt Bouwbestel een opmars door. Bouwbestel levert alleen maar A-Kwaliteit bouwmaterialen via hun onlineshop.

Bouwbestel heeft een groot assortiment bouwmaterialen en kan vaak al de volgende dag leveren. Verder heeft Bouwbestel een goede en snelle klantenservice. Enige nadeel is dat Bouwbestel geen fysieke winkel heeft.

Openingstijden

Bij Bouwbestel kan je 24/7 je bouwmaterialen bestellen. Wel zo makkelijk als je een grote bestelling aan bouwmaterialen gaat kopen.

Assortiment

Van alle bouwmarkten heeft Bouwbestel het grootste assortiment van A-kwaliteit bouwmaterialen. Ze hebben zelfs een groter assortiment dan de Hornbach. Dit vind ik zelf een groot pluspunt omdat je echt alle bouwmaterialen in één keer kan bestellen bij Bouwbestel en alles de volgende dag kan laten afleveren.

Dit scheelt je een boel tijd! Zeker als je bouwmaterialen gaat inkopen zal je merken dat je dat niet in de eigen auto kan vervoeren (tenzij je uiteraard meerdere keren heen en weer wilt rijden…).

Prijs

De prijs van de bouwmaterialen bij Bouwbestel zijn scherp (ongeveer gelijk als bij de Hornbach). Bij Bouwbestel kan je wel soms een aanbieding hebben waardoor je net iets goedkoper uit bent dan bij de Hornbach, maar meestal zal je ongeveer hetzelfde betalen.

Let wel op dat je tot bestellingen van €500 nog bezorgkosten moet betalen. Als je echter voor een flinke verbouwing bouwmaterialen gaat kopen dan zit je snel boven de €500 en dan betaal je geen bezorgkosten meer.

Zelf probeer ik vaak mijn bestellingen boven de €500 te krijgen en dan alles lekker gratis thuis afgeleverd te krijgen. Wel zo makkelijk en voordelig!

Eindoordeel

Dus bij welke bouwmarkt koop je nu de goedkoopste bouwmaterialen?

Voor mij is het eigenlijk heel simpel. Als je voor >€500 aan bouwmaterialen gaat inkopen is voor mij Bouwbestel de beste bouwmarkt. Zij hebben het grootste assortiment van A-kwaliteit bouwmaterialen en leveren de bouwmaterialen dan namelijk gratis af.

Ga je nu voor een iets kleinere verbouwing (<€500) bouwmaterialen kopen, dan zou ik lekker naar de Hornbach gaan (tenzij zij het niet hebben en Bouwbestel wel).

Mocht je nu één gipsplaat of isolatieplaat te kort komen en er zit een Gamma, Praxis of Karwei om de hoek dan zou ik daar lekker even snel naar toe rijden om dit te kopen.

Graag hoor ik van je wat jou ervaringen zijn met bouwmarkten en waar jij graag je bouwmaterialen koopt Laat je reactie hieronder achter!

Mocht je nog een klusbeschrijving zoeken voor het isoleren van een enkelsteens buitenmuur? Lees dan de blog post “Hoe een enkelsteens muur isoleren?“.

6 gedachten over “Waar koop je de goedkoopste bouwmaterialen?”

 1. Op zich geen verrassende info. dat Hornbach het voordeligst is is bij de echte doe-het-zelver wel bekend. Wat betreft de bezorgkosten is de info inmiddels mogelijk achterhaald?
  Bij Hornbach was ik ook daarmee een stuk goedkoper uit dan de overige bouwmarkten.

  • Mar, dank voor je reactie. Dat klopt idd. Toch zie je nog grote groepen klussers bij de Gamma / Karwei of Praxis hun bouwmaterialen kopen.
   Ik zal even checken of de bezorgkosten van de Hornbach kloppen en indien incorrect dan zal ik de blog post aanpassen.

 2. Goed artikel! Tijdens de coronacrisis heb ik gebruik gemaakt van Bouwbestel. Ik moet zeggen dat het me prima beviel. Scherpe prijzen en snelle levering. Toch handig om een goed alternatief te hebben voor de Hornbach.
  Blijf wel nieuwe blog posts maken!

  • Bauke, leuk dat je de tijd hebt genomen om te reageren. Ik ben zelf ook tevreden over Bouwbestel. Scherpe prijzen en een groot assortiment. Zeker nu het zo druk is bij de bouwmarkten is het fijn dat je bestelling lekker thuis geleverd wordt.

Reacties zijn gesloten.