Verschil Energielabel en Energie-Index?

Deel dit bericht

Wat is het het verschil tussen een Energielabel en Energie-Index van een woning?

Elke woning die verkocht of verhuurd word heeft tegenwoordig een Energielabel.

Daarnaast bestaat er ook een Energie-index (afgekort EI waarde van een woningen). Er zijn nog veel vragen over het verschil tussen het Energielabel en de Energie-index. Beide gaan over de energiezuinigheid van een woning of een appartement, maar worden anders bepaald.

Maar wat is nu precies het verschil?

In deze post ga ik het volgende behandelen:

Wat is het Energielabel?

Een Energielabel is inmiddels een relatief bekend begrip. Op elk apparaat dat je tegenwoordig koopt zit een energielabel met letters G tot en met A. G (rode kleur) is het minst energiezuinig en A (groene kleur) is juist heel energiezuinig.

Dit systeem bestaat ook voor woningen sinds 2008. Doel van het Energielabel was om woningeigenaren te stimuleren hun huis energiezuiniger te maken. Het Energielabel laat je weten energie besparende maatregelen je nog kan nemen.

Vanaf 1 januari 2015 ben je als woningeigenaar verplicht om bij de verkoop van je woning een definitief Energielabel te overhandigen. Had je op 1 januari 2015 nog geen Energielabel, dan kreeg je een voorlopig Energielabel thuisgestuurd. Dit Energielabel was gebaseerd op gegevens die al bekend zijn over de woning, zoals oppervlakte, woningtype en bouwjaar.

Hieronder een het overzicht van de woningkenmerken waarop het Energielabel gebaseerd is:

overzicht woningkenmerken voor energielabel

Hoe kom je aan een Energielabel?

Je kunt online het voorlopige Energielabel inzien of een definitief Energielabel aanvragen. Ook kun je het bestaande Energielabel vernieuwen. Bijvoorbeeld in het geval je na de bouw je woning beter hebt geïsoleerd of zonnepanelen hebt laten plaatsen. Het energielabel is 10 jaar geldig. Op www.zoekuwenergielabel.nl kan je controleren wat het voorlopige Energielabel van je woning is.

Een definitief Energielabel aanvragen gaat als volgt:

 1. Log in met je DigiD op www.energielabelvoorwoningen.nl;
 2. Controleer de woninggegevens en pas ze eventueel aan;
 3. Voeg digitaal bewijs toe als de tool hier om vraagt (facturen of foto’s);
 4. Selecteer een erkend deskundige (dit is een energieadviseur of bouwkundige);
 5. De erkend deskundige controleert de gegevens op afstand (en komt dus niet langs);
 6. Na goedkeur door de deskundige ontvang je het definitieve Energielabel per e-mail van de Rijksoverheid. Registratie vindt automatisch plaats.

Wat is de Energie-index?

De Energie-index geeft de werkelijke energieprestatie van een woning of appartement weer. Hierbij worden zo’n 150 kenmerken van de woning of appartement bekeken en beoordeeld. Met behulp van de Energie-index wordt onder andere het aantal huurpunten voor een woning bepaalt. Hieronder een overzicht van hoe het Energielabel (ofwel Energieprestatie-indicator) en het Energie-index zich met elkaar verhouden:

hoe energielabel en energie-index zich met elkaar verhouden

Hoe kom je aan een Energie-index?

De Energie-index wordt vastgesteld tijdens een opname door een gecertificeerde EPA-W adviseurs. De EPA-W adviseur controleert de woning op ongeveer 150 kenmerken en berekent op basis daarvan de Energie-Index. Zelf heb ik goede ervaringen met Energielabel Haaglanden. Zij voeren dit snel uit tegen een schappelijke prijs.

Praktijkvoorbeeld

Bij een recente renovatie van een appartement uit 1916 had het appartement voor aanvang van de renovatie een voorlopig Energielabel G. Aangezien dit een klusappartement was moest alles eruit gestript worden. Ik wilde het namelijk gelijk goed aanpakken (zie ook de post “Renoveren begint met een goede basis“). Vooral bij oude woningen is het noodzakelijk om het na-isoleren bij een grote renovatie grondig aan te pakken. Hiermee maak je een groot verschil in de energieprestatie van je woning.

Voor dit specifieke appartement zijn de volgende energiebesparende maatregelen genomen:

 • Plaatsen van een nieuwe HR CV ketel;
 • Vervangen van kozijnen met enkel glas voor kunststofkozijnen met HR++ glas (U = 1.1 W/(m2*K);
 • Gevelisolatie van de buitenmuren aan de binnenzijde mbv PIR platen (Rd = 2.25 (m2*K)/W;
 • Gevelisolatie van enkele buitenmuren aan de binnenzijde mbv Multipor (Rd = 1.11 (m2*K)/W;
 • Vloerisolatie van de erker mbv Cellulose (Rd = 4.72 (m2*K)/W;
 • Gevelisolatie van de erker mbv cellulose (Rd = 3.33 (m2*K)/W.

Ik had Energielabel Haaglanden wederom ingeschakeld om het appartement te laten controleren en hiervoor een Energie-index voor af te geven. Na het uitvoeren van de bovengenoemde energiebesparende maatregelen had het appartement een EI waarde gekregen van 1.18. Dit komt overseen met een “A label”, maar het definitieve Energielabel wat hierbij hoorde was “slechts” Energielabel C. Kortom er zit een verschil van 2 stappen tussen de nauwkeurige Energie-index en het definitieve Energielabel.

Waarom deze verschillen?

Waar komen de boven genoemde verschillen vandaan? Dit komt omdat sinds 1 januari 2015 de Energie-index en het Energielabel niet meer rechtstreeks aan elkaar zijn gekoppeld. Zoals hierboven beschreven worden de Energie-index en het Energielabel mbv verschillende methoden bepaald. Binnen het Energielabel is nu eenmaal minder nuance mogelijk dan in de Energie-index berekening. Wat zijn dan de verschillen?

In dit specifieke praktijkvoorbeeld levert de nieuwe HR ketel een sterke verbetering van de Energie-index op. Voor het definitieve Energielabel word de nieuwe HR ketel gewaardeerd als een ketel na 1998. Verder word de Energie-index berekend adhv de Rd waarde van de verschillende typen gevelisolatie.

Voor het definitieve Energielabel wordt met een vaste Rd-waarde gerekend. Hiervan zijn slechts drie verschillende waardes:

 1. geen na-isolatie
 2. na-isolatie
 3. extreem goed geïsoleerd (in dit geval is “na-isolatie” meegenomen)

In de meeste gevallen zullen de Energie-index en het Energielabel redelijk dicht bij elkaar in de buurt liggen. Zoals te zien in het beschreven praktijkvoorbeeld zijn echter afwijkingen tussen Energie-index en het Energielabel mogelijk.

Graag hoor ik je mening of deze post. Maakt deze post het verschil tussen een Energielabel en de Energie-index duidelijk?

Wil jij ook het Energielabel van je woning verbeteren? Lees dan de blog post “Hoe enkelsteens muur isoleren?“.

1 gedachte over “Verschil Energielabel en Energie-Index?”

 1. Interessante blog post en duidelijke uitleg. Dank voor het delen van deze info. Waarom krijgen koopwoningen eigelijk een energielabel en geen energie index?

Reacties zijn gesloten.