Hoe zelf kunststof kozijnen plaatsen?

Deel dit bericht

Hoe kun je nu zelf kunststof kozijnen plaatsen?

Is dat een klus die je zelf kunt uitvoeren of kan je dat beter aan een ervaren aannemer of kozijnenleverancier overlaten?

Welke risico’s zijn hier aan verbonden en waar moet je allemaal aan denken?

Dit waren vragen die ik had toen ik zelf besloten had om kunststof kozijnen aan te schaffen. Het viel me namelijk op in de offertes voor de kunststof kozijnen dat een groot deel van de kosten ging zitten in de montage van de kunststof kozijnen.

Hierdoor werd mijn interesse gewekt om zelf kunststof kozijnen te gaan plaatsen. Of in ieder geval goed onderzoeken wat er bij komt kijken om zelf kunststof kozijnen te plaatsen.

In deze blog post ga ik het volgende behandelen:

Historie van kunststof kozijnen

Laten we beginnen bij het begin. Wat zijn kunststof kozijnen eigenlijk en waar worden kunststof kozijnen van gemaakt?

Rond begin 1970 werden de eerste kunststof kozijnen in Nederland geplaatst. Tegenwoordig worden kunststof kozijnen worden gemaakt van hoogwaardig PVC (polyvinylchloride). PVC is een relatief goedkoop en makkelijk te bewerken kunststof dat vaak wordt toegepast als vervanger van hout of andere bouwmaterialen. Kunststof kozijnen hebben sinds de eerste plaatsing in 1970 tot nu een grote ontwikkeling doorgemaakt.

Ondanks dat kunststof kozijnen tegenwoordig van hoge kwaliteit zijn zijn er nog steeds veel vooroordelen over kunststof kozijnen. Laten eens kijken of die vooroordelen ook inderdaad vooroordelen zijn of dat ze toch kloppen.

Vooroordelen over kunststof kozijnen

Hieronder volgen veel voorkomende vooroordelen over kunststof kozijnen.

Kunststof kozijnen verkleuren

Vaak hoor je mensen zeggen dat kunststof kozijnen verkleuren. Bij de eerste kunststof kozijnen was dit inderdaad wel het geval. De kunststofstoffen die toen gebruikt werden voor de productie van kozijnen bevatten weekmakers.

Als deze weekmakers langdurig aan de zon worden blootgesteld kunnen de weekmakers verdampen. Licht gekleurde kunststof kozijnen zouden hierdoor na zo’n 10 jaar kunnen vergelen of verkleuren.

Dat is tegenwoordig niet meer aan de orde. Voor de huidige kunststof kozijnen worden er geen weekmakers meer gebruikt. Moderne kunststof kozijnen verkleuren daardoor ook niet en blijven gedurende hun hele levensduur hun kleur behouden.

Dit vooroordeel is dus niet waar.  

Kunststof kozijnen zien er goedkoop uit

Vroeger kon je van grote afstand zien als een woning kunststof kozijnen had. Die tijd ligt inmiddels ver achter ons. Goede kwaliteit kunststof kozijnen zijn tegenwoordig niet meer van houten kozijnen te onderscheiden. Sterker nog bij moderne kunststof kozijnen kan je alleen nog maar het verschil met hout achterhalen door er op te tikken.

Dit vooroordeel is dus ook niet waar.

Kunststof kozijnen zijn niet veilig

De eerste kunststof kozijnen waren geheel van kunststof en waren inderdaad gevoeliger voor inbraak. Tegenwoordig worden verstevigingsprofielen van gegalvaniseerd staal in de kunststof kozijnen aangebracht. Hierdoor krijgt het kunststof de juiste stevigheid voor de kozijnen of deuren. De sterkte van de kunststof kozijnen is hierdoor even sterk of zelf sterker dan houten kozijnen.

De meeste nieuwe kunststof kozijnen worden ook geleverd met een politiekeurmerk. Met dit keurmerk worden kunststof kozijnen gekeurd op duurzaamheid en inbraakwerendheid.

Het politiekeurmerk wordt verstrekt als het hang- en sluitwerk voldoet aan de eisen van Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG). Dus als je kunststof kozijnen koopt die voldoen aan het politiekeurmerk dan ben je optimaal beschermd tegen inbraken.

Dit vooroordeel is dus ook niet waar.

Situatie bij aanvang

Bij mijn appartement zaten er aan de achterzijde nog oude kozijnen in met enkel glas. Ik heb deze klus lang uitgesteld ivm de toch wel hoge kosten voor nieuwe kunststofkozijnen.

Echter nu is het moment aangebroken om alles in één keer goed aan te pakken. Ik ga nieuwe kunststof kozijnen aanschaffen die voorzien zijn van HR++ glas. Dat zal de energierekening flink naar beneden brengen. Verder zal het wooncomfort van mijn appartement toenemen.

Een andere goede reden om juist nu kunststof kozijnen te gaan plaatsen is het feit dat het schilderwerk aan de buitenzijde weer gedaan moet worden. Het appartement zit op de eerste etage en om de buitenzijde te schilderen heb je een steiger nodig. Het laten schilderen door een schilder kost zo’n €3.000.

Hieronder een foto van het raam in de eetkamer:

situatie bij aanvang

Inmeten van het kozijn

Nu kan ik beginnen met het opmeten van de maten van de kozijnen die ik wil gaan vervangen voor kunststof kozijnen.

Meten is weten. Maar goed inmeten is het belangrijkste wat er is voordat je kunststof kozijnen gaat bestellen.

Op internet staat aangegeven dat je de maat van muur tot muur moet meten. Dus dat is de manier dat ik mijn ramen ga opmeten.

Ik wil aan de achterzijde van mijn appartement alle kozijnen vervangen. Alle kozijnen zijn toe aan een schilderbeurt en er zit nog enkel glas in. Dus als ik nu kies voor kunststof kozijnen bespaar ik het geld dat ik moet uitgeven aan de schilder voor het schilderen.

Voor de volgende ramen wil ik kunststof kozijnen:

  • Eetkamer (3 hoge ramen waarvan 1 raam open kan)
  • Keuken (2 hoge ramen waarvan 1 raam open kan)
  • Achterslaapkamer (2 openslaande deuren)

Raam in de eetkamer

Het raam in de eetkamer is het grootste raam. Het raam is bijna zo breed als de eetkamer zelf en het raam komt bijna tot het plafond.

Hieronder een overzicht van de afmetingen en het soort raam dat ik voor mijn eetkamer wil hebben.

kunststofkozijn in de eetkamer

Aan de onderzijde van dit raam moet een vensterbank komen.

Raam in de keuken

In de keuken komt er een relatief klein raam te zitten. Ook hier wil ik één raam hebben dat open kan, zodat je de keuken goed kan door luchten.

Hieronder een overzicht van het raam dat ik in de keuken wil gaan plaatsen:

kunststofkozijn in de keuken

Ook bij het keukenraam komt er aan de onderzijde een vensterbank te zitten.

Raam in de achterslaapkamer

Als laatste het raam in de achterslaapkamer. De achterslaapkamer komt uit op een balkon. Hier wil ik dus twee openslaande deuren in laten plaatsen.

Hieronder een overzicht van de afmetingen en het type kunststof kozijn:

kunststofkozijn in de achterslaapkamer

Offertes aanvragen

Het plaatsen van nieuwe kunststof kozijnen is één van de grootste investeringen voor huizenbezitters. Het is dus verstandig om verschillende offertes aan te vragen. Dit kan je vele honderden tot wel duizenden euro’s schelen.

Zelf heb ik via de Solvari site verschillende offertes aangevraagd via de volgende offerteaanvraag tool:

Hier heb ik goede ervaringen mee. Uiteindelijk heb ik vier bedrijven een offerte uit laten brengen en degene met de beste prijs / kwaliteit verhouding gekozen. Het verschil tussen de goedkoopste en de duurste offerte was ruim €1.500.

Kortom vergelijken loont en dat is zeker iets dat je moet doen!

Hier is de eerste besparing gelijk mee te behalen. Je zal zien dat er niet alleen grote verschillen zitten tussen de prijs voor de kozijnen zelf, maar ook voor het plaatsen van de kozijnen zit veel verschil in prijs.

Kiezen van leverancier voor de kunststof kozijnen

Na het ontvangen van de offertes kan ik gaan vergelijken en voor één van de leveranciers gaan kiezen.

Als ik kijk naar de grote prijs verschillen valt me op dat er bij veel offertes het een en ander niet meegenomen is. De offerte van Creon Kozijnen is bijvoorbeeld het goedkoopste. Echter zij leveren alleen de kozijnen en bieden niet aan de kozijnen te plaatsen. Dit lijkt me toch wel handig voor het geval ik toch de kozijnen niet zelf ga plaatsen.

Mij keuze valt op de kunststof kozijnen van KozijnCompany. Zij waren het meest klantvriendelijk en dachten mee hoe ik de kosten voor mijn kunststof kozijnen zo laag mogelijk kon houden. Verder kon ik later nog ervoor kiezen om de montage van de kunststof kozijnen toch door KozijnCompany uit te laten voeren.

De totale kosten voor kunststof kozijnen voor de eetkamer, keuken en de achterslaapkamer is €6.000,- inclusief BTW.

offerte van KozijnCompany voor kunststof kozijnen

Hier had ik dan nog wel twee “gratis” horren bij kunnen bietsen… Maar het blijft een heleboel geld.

Het monteren van de kunststof kozijnen kost in totaal €2.630,13. Dit is ruim 44% van de totaalprijs.

Dus zelf kunststof kozijnen plaatsen is zeker de moeite!

Zelf plaatsen of kunststof kozijnen laten plaatsen?

Nu is het moment aangebroken om te besluiten om het zelf te gaan doen of de kunststof kozijnen te laten plaatsen.

Ik begin toch wat koud water vrees te krijgen. En heb vragen als “wie kan me helpen?” / “heb ik nog wel garantie als ik ze verkeerd monteer?” / “hoe krijg ik die zware kozijnen bovenop de steiger?”

Uiteindelijk heb ik er van af gezien om zelf de kunststof kozijnen te plaatsen. Met name het aanbrengen van het kozijn in de eetkamer vanaf een steiger is is te veel van het goede als je het nog niet eerder hebt gedaan.

Kortom ik ga eerst eens goed mij kijken met hoe een aannemer de kunststof kozijnen plaatst. Dan kan ik het bij een volgende keer wel zelf gaan doen. Hieronder een beschrijving van alle stappen die we “samen” hebben doorlopen om de kunststof kozijnen te plaatsen.

Instructie video voor het plaatsen van kunststof kozijnen

De volgende instructie video van Creon Kozijnen laat in een simpele animatie zien hoe je theoretisch oude kozijnen moet verwijderen en nieuwe kunststof kozijnen moet plaatsen:

Ik ben benieuwd hoe de theorie en de praktijk zich met elkaar verhouden.

Dus laten we beginnen met deze klus!

Stap 1 – Nameten afgeleverde nieuwe kunststof kozijnen

Het is zover de dag is aangebroken dat de nieuwe kunststof kozijnen geleverd en geplaatst gaan worden.

Na het afleveren van de kunststof kozijnen is het verstandig om ze allemaal nog even na te meten. Dan weet je in ieder geval zeker dat alles past. Hieronder een foto van de kunststof kozijnen na aflevering:

afleveren van kunststof kozijnen

Alle maten kloppen en de kozijnen kunnen uitgeladen en naar boven gebracht worden. We brengen alle 3 de kunststof kozijnen naar binnen toe. Hiermee voorkomen we dat het grote kozijn voor de eetkamer via de steiger naar boven gebracht moet worden.

Stap 2 – Opbouwen van de steiger

Nadat de kunststof kozijnen het appartement in getild zijn kan er begonnen worden met het opbouwen van de steiger. Mijn appartement is op zo’n 4 meter hoogte van het straatniveau. Dat is best hoog moet ik toegeven…

Hieronder een overzicht van de steiger geplaatst voor de eetkamer:

opbouwen van de steiger tbv kunststof kozijnen plaatsen

Na het opbouwen van de steiger kan er met het echte werk begonnen worden. Het verwijderen van de oude kozijnen!

Stap 3 – Verwijderen van de oude kozijnen

Na het opbouwen van de steiger is het tijd voor een bakkie koffie…

Vervolgens kan er begonnen worden met het demonteren van de oude kozijnen. Hieronder een foto van de oude kozijnen voor aanvang van het demonteren:

oude kozijnen voordat deze eruit gehaald zijn

De eerste stap is om de openslaande ramen uit het kozijn te verwijderen. Daarna is het zaak het glas van de vast ramen uit de oude kozijnen te verwijderen. Mocht er nu een barst in het glas zitten, dan is het verstandig om het glas van tape te voorzien. Hierdoor voorkom je dat er allemaal glas uit het raam komt vallen.

Nadat al het het glas is verwijderd gaan we verder met het verwijderen van het oude kozijn. In het midden van het verticale frame worden 2 zaagsnedes gemaakt op ongeveer 10 cm afstand van elkaar. Het los gezaagde blokje hout kan je er met een hamer uit tikken.

Vervolgens wordt de rest van het kozijn er met een koevoet uit gebroken. Let op! Dit moet je met beleid doen om schade aan de muur te voorkomen!

Nu nog even de de uitstekende spijkers verwijderen. Dat is een mooi klusje dat ik kan doen… Verder nog wat los cement verwijderen en het nieuwe kunststof kozijn kan erin.

oude kozijnen verwijderd uit de eetkamer

Stap 4 – Plaatsen van de stelkozijnen

Mijn kunststof kozijnen worden geplaatst met zogenaamde stelkozijnen. Met stelkozijnen monteren is de professionele methode. Hiervoor moet je al tijdens het bestellen van je kunststof kozijnen rekening houden.

Als je namelijk met stelkozijn monteert dan hebben de kunststof kozijnen een aanslagrand nodig. Deze aanslagrand is een extra randje aan de buitenkant. De aanslagrand komt bij het plaatsen over de kopse kant van het stelkozijn te zitten.

Nu gaan we dus de stelkozijnen netjes waterpas plaatsen in de raamopening. De stelkozijnen worden vastgezet met slagpluggen. Het is belangrijk de stelkozijnen op de juiste diepte in de muur te plaatsen! De stelkozijnen bepalen namelijk hoe diep de kunststofkozijnen in de raamopening komt te zitten.

Helemaal vlak met de gevel ziet er niet zo mooi uit, aan de andere kant wil je de kozijnen ook niet te diep in de raamopening plaatsen.

Wij hebben ervoor gekozen de stelkozijnen zo te plaatsen dat de kunststof kozijnen op ongeveer dezelfde plaats komen te zitten als de oude kozijnen.

detail van dagkanten raamkozijn in slaapkamer tbv kunststof kozijnen plaatsen

Stap 5 – Afdichten van stelkozijn en muur

Zoals je op de bovenstaande foto kunt zien zitten er nog behoorlijke kieren tussen de stelkozijnen en de muur. De grote gaten worden dicht gemaakt met PUR.

Voor de rest wordt het hele stelkozijn netjes afgekit om een tochtweg te voorkomen tussen stelkozijn en muur.

Stap 6 – Plaatsen van de kunststofkozijnen

Nu kan het kunststof kozijn erin. Het kunststof kozijn gaat erin zonder de ramen. Dit scheelt een heleboel in gewicht.

Het kunststof kozijn steken we eerst naar buiten en vervolgens wordt het van buiten tegen de stelkozijnen aan gedrukt.

Het vastzetten van het kunststof kozijn gaat met kozijnschroeven. Nadat het kunststofkozijn op de stelkozijnen is geplaatst wordt het kozijn voor geboord om vervolgens met een kozijnschroef te verankeren.

Let op! Er zijn kozijnschroeven nodig met een kop die niet breder is dan de schroef.

Het kozijn wordt nog niet helemaal vast gezet om het ook nog te kunnen stellen.

Zie hieronder het resultaat:

nieuwe kunststofkozijnen zijn geplaatst in de slaapkamer

Stap 7 – Stellen van het kozijn

In de vorige stap hebben we het kunststof kozijn op drie plekken vast gezet. Hierna kan je het kunststof kozijn netjes stellen en helemaal waterpas monteren.

Nadat het kozijn strak in de raamopening zit kan je de kozijnschroeven afdekken met afdekdopjes.

Stap 8 – Plaatsen van het glas

Nu kan het glas erin. Het raam in de eetkamer heeft 2 ventilatieroosters. Beide ventilatieroosters moeten er eerst in en daarna wordt het glas erin geklikt vanuit de binnenzijde. Hierna gaat het draai-kiep raam erin.

Waarom plaatsen we het glas als laatste? Zoals aangegeven aan het begin is het glas het zwaarste en aan nog eens erg breekbaar. Dit plaatst je dus het beste als laatste!

Omdat glas het zwaarst is en ook het meest breekbaar.

Stap 9 – Plaatsen van de dorpelsteentjes

Zo de kunststof kozijnen zitten erin! Dat is in ieder geval gelukt. Nu moeten de dorpelsteentjes nog geplaatst worden.

na kunststof kozijnen plaatsen zijn de raamdorpelsteentjes geplaatst

Nu kan je het beschermfolie ervan af halen en heb je de komende 20 jaar geen omkijken meer naar je kunststof kozijnen!

Stap 10 – Afvoeren van het afval…

Het zal je verbazen hoeveel afval je krijgt als je nieuwe kozijnen gaat plaatsen. Om de kosten te drukken had ik ervoor gekozen om dat de aannemer het afval kon achter laten. Ik kan zelf namelijk houten afval gratis door de gemeente laten ophalen.

Nu zit ik echter wel met de volgende berg afval in mijn appartement:

afval van de oude kozijnen

Even een afspraak maken met de gemeente dus en zo bespaar je weer €250 op de totaalprijs.

Terugverdientijd

Ik heb dus €6.000 uitgegeven voor het laten plaatsen van 3 kunststof kozijnen. Dit is een boel geld. Als ik echter naar het totaal plaatje kijk is het toch een goede investering.

Ik had aan de achterzijde nog enkel glas. Met de nieuwe kunststof kozijnen met HR++ glas bespaar ik tot wel 25% op mijn energie rekening.

  • Gasrekening is ongeveer €1.200 per jaar –> 25% besparing is €300 per jaar besparing
  • Kosten schilderen houten kozijnen is ongeveer €3.000 elke 5 jaar –> besparing van €3.000 per 5 jaar

Hiermee komt mijn terugverdientijd voor de kunststof kozijnen op ongeveer 9 jaar.

Dat is best een goed rendement!

Eindoordeel

Het laten plaatsen van nieuwe kunststof kozijnen is een ingrijpende klus. Zorg ervoor dat je verschillende bedrijven een offerte laat uitbrengen. Dit kan je vele duizenden euro’s schelen!

Verder is er veel geld te besparen door de kunststof kozijnen zelf te plaatsen. Hier heb je minimaal 2 handige personen voor nodig. Het is misschien niet super moeilijk, maar je moet wel weten wat je doet. Bij montagefouten krijg je namelijk geen garantie meer.

Wil je weten hoe je de dagkanten van de kozijnen moet afwerken? Lees dan de blog post “Hoe dagkanten raamkozijn afwerken?“.

Vind de beste deal!

Wil jij tot wel 44% besparen op je kunststof kozijnen en precies weten wat kunststof kozijnen jou gaan kosten?

Ontvang dan gratis en vrijblijvende offertes van kunststof kozijnen leverancier bij jou in de buurt. Binnen 2 dagen krijg je de offertes al opgestuurd. Dat maakt kiezen wel zo makkelijk!

2 gedachten over “Hoe zelf kunststof kozijnen plaatsen?”

  1. Dank je wel voor deze uitgebreide beschrijving. Ik ga zelf proberen mijn kunststofkozijnen te plaatsen. De stappen in je beschrijving geven ern goed overzicht! Hopelijk gaat het lukken…

Reacties zijn gesloten.