Hoe grip krijgen op een renovatie?

Deel dit bericht

Hoe kan je nu het meest efficient een (grote) renovatie aanpakken? Dat is een belangrijke vraag die ik me vaak gesteld heb. Meestal is een renovatie redelijk overzichtelijk en toch duurt het vaak langer dan gepland. Ook is de renovatie uiteindelijk vaak duurder dan begroot. Kortom hoe kan je nu grip krijgen en houden over je renovatie? Mijn antwoord hierop is je renovatie opdelen in werkpakketten. Hoe je dat doet ga ik in deze post uitleggen.

Werkpakketten

Uiteraard is het verstandig om een planning te maken van je renovatie. Wat me echter opviel is dat de gemiddelde aannemer geen planning maakt en ook weinig gestructureerd werkt.

“Al doende leert men” gaat zeker op voor het uitvoeren van renovaties. Wat mij zelf het meeste grip op mijn renovaties heeft gegeven is het onderverdelen van de renovatie in zogenaamde werkpakketten. Dit is een methode die veel in de Olie & Gas industrie gebruikt word. Deze methode ben ik ook gaan implementeren tijdens het renoveren. Hieronder een voorbeeld van hoe de werkpakketten van een grote renovatie eruit kunnen zien:

voorbeeld van werkpakketten voor een renovatie

De werkpakketten bevatten dan al het werk van de renovatie onderverdeeld in grote samenhangende blokken werk. Vervolgens kun je de werkpakketten plannen in tijd en geld. Elke renovatie is uiteraard anders dus voor aanvang van je renovatie moet je kijken hoe je de werkpakketten zo handig mogelijk opdeelt. Wel is het zaak om bepaalde type werkzaamheden in een werkpakket samen te voegen. Bijvoorbeeld alle “Elektra” werkzaamheden van je hele renovatie dien je in een werkpakket onder te brengen. Anders zal je niet veel voordelen hebben van deze aanpak.

Voordelen van een renovatie opdelen in werkpakketten

Hieronder een kort overzicht van de voordelen die ik zelf heb ondervonden door een renovatie onder te verdelen in werkpakketten:

  • Werkpakketten geven structuur aan de renovatie voor aanvang en grip tijdens uitvoer;
  • Door bepaalde type werkzaamheden samen te voegen word het voor een aannemer interessanter om een scherpe offerte te maken.  Dus mocht je bepaalde delen van de renovatie willen laten uitbesteden kan dit je veel geld besparen;
  • Werkpakketten kan je gebruiken voor de planning van je renovatie. Dit word vaak snel inzichtelijk na het onderverdelen. Vaak volgt er ook een duidelijke volgorde van hoe het werk uitgevoerd moet worden.

Ook bij het gebruik maken van deze methode blijft het belangrijk om een renovatie te beginnen met een goede basis. Zie ook deze eerdere post.

Heb je een andere methode om grip te houden over een renovatie? Of wil je weten hoe je een renovatie kan onderverdelen in werkpakketten dan hoor ik dat graag van je.