Hoe enkelsteens muur isoleren?

Deel dit bericht

Hoe moet je nu een enkelsteens muur isoleren? Wist je namelijk dat in het geval van een ongeïsoleerde gevel via de muren twintig procent van de gestookte warmte verloren kan gaan?

Dat is natuurlijk zonde!

Om dit te voorkomen is het verstandig om de gevel na te isoleren. In een woning met goed geïsoleerde buitenmuren is het aangenamer. Ook is het binnenklimaat gezonder. De terugverdientijd van gevelisolatie is relatief kort.

Kortom gevelisolatie aanbrengen is eigenlijk iets dat iedereen moet doen!

In deze post ga ik het isoleren (of eigenlijk na-isoleren) van een appartement uit 1916 toelichten.

Welke mogelijkheden zijn er voor gevelisolatie?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het na-isoleren van de gevel.

Na-isoleren tussen de muren (of wel spouwmuurisolatie)

Woningen die zijn gebouwd na 1920 hebben een spouwmuur. De gevel van deze woningen bestaat uit twee muren met daartussen een open ruimte van 7cm tot 9cm (de zogenaamde spouw). Tot 1975 werd de spouw niet gevuld met isolatiemateriaal. Bij een ongeïsoleerde spouw kan de warmte nog steeds makkelijk de woning verlaten. Een ongeïsoleerde spouw kan je redelijk makkelijk en goedkoop na-isoleren. Dit is wel een klus die je door een gespecialiseerd isolatiebedrijf moet laten uitvoeren. Het isolatiebedrijf kan via kleine, geboorde gaatjes in de buitenmuren redelijk eenvoudig isolatiemateriaal tussen de muren spuiten en zo de spouwmuur na-isoleren.

Vind de beste vakman bij jou in de regio in 3 stappen! Hiermee bespaar je kosten voor het uitvoeren van de klus en uiteindelijk bespaar je stookkosten. Vul het onderstaande formulier in en ontvang 3 vrijblijvende offertes!

Voor aanvullende info kan je deze website bekijken: www.spouwmuurisolatie-info.nl

Enkelsteens muur isoleren aan buitenkant van de gevel

Woningen gebouwd voor 1920 hebben geen binnen- en buitenmuren. De woningen werden toen gebouwd met een enkele rij stenen voor de buitenmuren. Een enkelsteens muur isoleren kun je aan de buitenzijde of aan de binnenzijde aanbrengen.

Heb je nu een enkelsteens muur (dus geen spouwmuur) dan is de beste manier van na-isoleren het aanbrengen van buitengevelisolatie. In het geval van buitengevelisolatie plaats je een compleet nieuwe gevel tegen de bestaande gevel. Deze vorm van na-isoleren is ingrijpend (en dus kostbaar) en dient uitgevoerd te worden door een gespecialiseerd bedrijf. In Nederland zie je niet veel woningen die voorzien zijn van buitengevelisolatie aangezien het uiterlijk van de woning veranderd en hier meestal geen vergunning voor afgegeven word.

Enkelsteens muur isoleren aan de binnenkant van de gevel

In de meeste gevallen zal je de gevel van een woning met een enkelsteens buitenmuur aan de binnenkant van de gevel moeten na-isoleren.

In dit geval zijn er verschillende manieren om het isolatiemateriaal aan de binnenzijde van de gevel aan te brengen. Je kunt een voorzetwant plaatsen en de ruimte tussen de buitenmuur en de voorzetwant opvullen met isolatiemateriaal. Verder zijn er ook isolatiematerialen verkrijgbaar die je direct aan de binnenzijde van de gevel op de muur kunt verlijmen.

Het na-isoleren van een buitenmuur van een een woning van voor 1920 vraagt de nodige aandacht. Voor 1920 was er namelijk nog geen sprake van binnen- en buitenmuren. De woningen werden toen gebouwd met een enkele rij stenen voor de buitenmuren. Het nadeel daarvan was dat de huizen niet voldoende beschermd waren tegen vocht, wat niet bevorderlijk was voor de constructie van de woning.

Vanaf 1920 werden de eerste huizen met een spouwmuur gebouwd, omdat dit de vochtproblemen hielp voorkomen. Is jouw woning gebouwd voor 1920 dan is de kans erg klein dat er een spouwmuur aanwezig is.

Herkennen of de buitenmuur een spouw heeft

Behalve aan het bouwjaar van je woningen kan je aan de dikte van de muur afleiden of de muur een spouw heeft of niet. Ga naar een deuropening en meet de dikte van de muren. Bij een dikte van 25cm of meer heb je zeker een spouw. Meet je minder dan 25cm, dan heb je ofwel geen ofwel een heel dunne spouw. Hieronder een foto van een enkelsteense muur van een appartement uit 1916 die ik ga isoleren. De dikte van de muur is 20cm en heeft zoals te zien duidelijk geen spouw.

doorsnede van enkelsteens muur

Hoe een enkelsteens muur isoleren?

Op internet lees je veel verschillende manieren van hoe je een enkelsteens muur isoleren moet aanpakken. Aangezien dit een klus appartement is kan je nu gelijk zorgen dat je een goede basis krijgt (zie ook “Renoveren begint met een goede basis“). Om de buitenmuren van dit appartement allemaal goed te isoleren doorloop ik de volgende stappen:

 • Informatie inwinnen van verschillende isolatiebedrijven. De volgende bedrijven geven veel info:
  De Isolatieshop
  Budgetisolatie
  De Isolatiehal
 • Zoektocht op internet naar de voor- en nadelen van de verschillende na-isolatie methoden;
 • Maken van een isolatie plan van hoe je de verschillende buitenmuren wilt na-isoleren;
 • Opdelen van de (isolatie) werkzaamheden in werkpakketten;
 • Benaderen van verschillende isolatiebedrijven en aanvragen van offertes. Aan de hand van de werkpakketten kan je makkelijk verschillende opvragen en vergelijken. Vervolgens kan je zelf bepalen of het de moeite loont om het na-isoleren zelf uit te voeren of te laten uitvoeren;
 • Samenvatten van de kosten in een overzicht aan de hand van de bovenstaande informatie.

Materialen voor na-isoleren

Op de markt zijn er veel verschillende materialen beschikbaar die je kunt gebruiken voor het na-isoleren van de gevel. Hieronder volgen de meest gangbare isolatiematerialen die gebruikt kunnen worden voor het na-isoleren van de gevel.

Glaswol

Glaswol word meestal geleverd op rollen (de zogenaamde flensdeken) of als platen. Vaak word Glaswol gebruikt voor het isoleren van daken en achter voorzetwanden. Glaswol heeft een goede isolatiewaarde en is relatief goedkoop. Let op dat je bij het plaatsen van glaswol isolatie een mondkapje / veiligheidsbril en handschoenen draagt om irritatie te voorkomen.

Eigenschappen Glaswol:

 • Voordelen: Goedkoop / Licht in gewicht
 • Nadelen: Lichte irritatie bij plaatsing / verlies isolatiewaarde indien vochtig
 • Isolatiewaarde: Redelijk / L-waarde van 0,040 [W/(m*K)]

Isolatiematerialen zoals glaswol kan je het beste kopen bij Bouwbestel of de Hornbach.

Steenwol

Steenwol is vooral gekend voor zijn multifunctionaliteit. Naast thermisch isoleren draag rotswol namelijk ook bij tot een betere geluidsisolatie en brandwering. Het is verkrijgbaar in de vorm van platen, spijkerflensdekens en deltaplaten die bijzonder handig zijn voor het isoleren tussen balken. De bekendste fabrikanten van steenwol isolatie zijn Rockwool en Isover.

Eigenschappen Steenwol:

 • Voordelen: Behouden van isolatiewaarde en vocht regulerend
 • Nadelen: Prijs iets hoger dan glaswol
 • Isolatiewaarde: Goed / L-waarde van 0,034 [W/(m*K)]

PIR

PIR is een afkorting van polyisocyanuraat. Het is een kunststof die speciaal bedoeld is voor isolatie en vooral bekend staan als geelwitte platen. Het voordeel van PIR isolatie platen is dat ze een hoge isolatiewaarde hebben. Door de goede thermische eigenschappen van het materiaal kan het ook in geringe diktes toegepast worden. PIR isolatieplaten worden met name gebruikt voor het isoleren van daken, vloeren en gevels.

Eigenschappen PIR:

 • Voordelen: Het materiaal neemt geen vocht op / goede brandvertragende eigenschappen / hoge isolatiewaarde
 • Nadelen: Relatief duur
 • Isolatiewaarde: Zeer goed / L-waarde van 0,023-0,026 [W/(m*K)]

Ook steenwol of PIR isolatieplaten zijn te koop tegen scherpe prijzen bij Bouwbestel of de Hornbach.

Multipor

Multipor is een steenachtig material dat geleverd word in platen. De isolatiewaarde van Multipor is vergelijkbaar met die van Glaswol. Multior heeft als voordeel dat het onbrandbaar, vorm- en drukvast, dampdoorlatend en vezelvrij is.

Eigenschappen Multipor:

 • Voordelen: Niet brandbaar / makkelijk te verwerken / Direct verlijmbaar op de binnenzijde van de gevel
 • Nadelen: Redelijk makkelijk te beschadigen
 • Isolatiewaarde: Matig / L-waarde van 0,045 [W/(m*K)]

Cellulose

Cellulose vlokken is een wollig isolatiemateriaal dat gemaakt is van oud krantenpapier. Onder lichte druk worden deze cellulose vlokken in de holle ruimte geblazen. Daardoor ontstaat er een homogene laag die gelijkmatig over de hele ruimte is verdeeld. Het inblazen van cellulose vlokken word toegepast als geluidsisolatie maar ook als warmte isolatie.

Eigenschappen cellulose:

 • Voordelen: Snel aan te brengen / Relatief goedkoop / Gaat ongedierte tegen
 • Nadelen: Inblazen dient te gebeuren door een professionele partij
 • Isolatiewaarde: Redelijk / L-waarde van 0.036 – 0,039 [W/(m*K)]

Hoe kosten besparen voor het na-isoleren?

Als je besluit om zelf bepaalde na-isolatie werkzaamheden uit te voeren is het verstandig om te kijken of je B-keus isolatie materiaal kan kopen. B-keus of 2de keus isolatie materiaal ontstaat bij het opstarten van de productielijn van het isolatiemateriaal. Het opstarten van de productielijn duurt even en hier worden de productieparameters gefinetuned. Als gevolg hiervan zitten er in de eerste batch van isolatiemateriaal vaak kleine kwaliteit verschillen, maar zijn de isolatiewaarden wel goed. Veel voorkomende kwaliteit verschillen van B-keus isolatie materiaal zijn:

 • Kleine beschadigingen van de hoeken;
 • Folie laag niet helemaal strak op de (PIR) platen;
 • Verkleuringen van de randen van isolatie plaatmaterialen
 • Kleine verschillen in dikte.

Let wel op dat B-keus isolatiemateriaal vaak maar in beperkte soorten leverbaar is. Verder zit er meestal geen garantie op B-keus isolatiematerialen. Echter het kan aanzienlijk in de prijs schelen terwijl het je toch een goed geïsoleerde woning oplevert.

Na-isolatie plan maken

Elk renovatie is uniek en je moet per situatie bekijken hoe je de na-isolatie het meest efficient kan uitvoeren. Voor dit specifieke klusappartement ben ik tot het volgende na-isolatieplan gekomen:

isolatieplan klusappartement

Welke maatregelen in je woning het beste werken, hangt af van de specifieke eigenschappen van je woning. In overleg met een deskundige kun je dit isolatieplan verder uitwerken. Het is dan ook aan te bevelen om vast door te laten rekenen welke Energie-index je na de renovatie krijgt. Mbv het na-isoleren van je woning kan je namelijk een grote stap maken in de energie efficiëntie van je woning.

Als je dit goed aanpakt is het mogelijk om je woning een Energie-index met A-label te verkrijgen!

Laten we snel de stappen doorlopen voor het isoleren van een enkelsteens muur!

Na-isolatie van de gevel met Multipor

In Duitsland worden veel woningen mbv Multipor na geïsoleerd. In Nederland is Multior echter nog steeds een relatief onbekend materiaal voor het na-isoleren. De enige bedrijven die ik kon vinden die Multipor platen en Multior mortel kon leveren zijn Eco-Logisch en Groenebouwmaterialen.nl. Ik heb de Hornbach en Bouwbestel nog benaderd om te checken of zij eventueel ook Multipor platen en Multipor lijmmortel konden leveren, maar dat was helaas niet mogelijk.

Zoals eerder aangegeven is het nadeel van Multipor dat het relatief duur is en minder goede isolatie eigenschappen heeft als PIR of Glaswol en Steelwol.

Voorbereiding voor plaatsen van Multipor

Het verlijmen van de Multipor platen op de muur gaat erg makkelijk. Echter, let op! Voordat je daadwerkelijk kunt beginnen met het verlijmen van de Multipor platen tegen de muur moet je eerst nog flink wat voorbereidend werk doen. Hieronder volgen de stappen voor na-isoleren van de buitenmuur mbv Multipor.

Stap 1 – Kaal maken van de muur

Multipor platen moet je direct aan de binnenzijde van de buitenmuur verlijmen. Hiervoor moet je uiteraard eerst de binnenzijde van de buitenmuren kaal maken. Dit betekent dus weghalen van de radiatoren, oude schrootjes en voorzetwandjes. De Multipor platen kunnen volgens de leverancier (Xella) kan niet direct op een met gips bepleisterde muur aangebracht worden. In dit geval moet je dus ook nog eerst de gipspleister verwijderen voordat je de Multipor platen aan kunt brengen.

Van de gehele klus is het weghalen van het oude stucwerk / gipspleister verreweg het vervelendste en tijdrovendste werk. Nadat de muur kaal gemaakt is ziet de binnenzijde van de buitenmuur er zo uit:

kaal maken van de binnenzijde van de enkelsteens buitenmuur

Stap 2 – Egaliseren van de muur

Met de Multipor lijmmortel kan je oneffenheden van ongeveer 5 mm per lopende meter wegwerken. Zitten er echter grotere oneffenheden in de buitenmuur dan moet je dit eerst egaliseren. Hiervoor heb ik Xella benaderd om na te vragen wat voor soort pleister werk je hiervoor moet gebruiken.

Volgens Xella moet je het egaliseren van de muur met een kalk of kalkcementpleister doen. De firma’s Keim of Strikolith leveren dergelijke producten. Voor het egaliseren heb ik zelf Strikocem pleister MEP+-it 25 kg kalkcement gebruikt. Egaliseren gaat redelijk makkelijk en hoeft niet super nauwkeurig te gebeuren. Na het egaliseren ziet de muur er als volgt uit:

egaliseren van buitenmuur ter voorbereiding van na-isoleren met Multipor

Stap 3 – Bestellen van Multipor isolatie materialen

De voorbereidingen zijn klaar en je kunt nu eindelijk beginnen met het na-isoleren van de buitenmuren! Echter eerst nog de juiste materialen en gereedschappen bestellen. De Multipor platen en Multipor lijmmortel heb ik bij Eco-Logisch. Het volgende besteld voor deze na-isolatie klus:

 • Multipor platen 50mm dik
 • Lijmmortel
 • Wapeningsgaas
  –> Let op dit heb ik niet gekocht bij Eco-Logisch maar gewoon bij de bouwmarkt. Dit scheelde ~50% in de kosten.
 • Hennepstrook
 • Lijmkam

Bij het plaatsen van de Multipor platen heb je weinig snijverlies, dus je kan de hoeveelheid redelijk nauwkeurig bestellen. Hieronder een foto van de Multipor platen en de Multipor lijmmortel na aflevering:

afgeleverde Multipor pakketten en Multipor mortel tbv na-isoleren

Stap 4 – Plaatsen van Multipor platen

Nadat de muur die je wilt gaan isoleren egaal is gemaakt kan je beginnen met het plaatsen van de Multipor platen. Eindelijk! Onder de Multipor platen had ik een schuim rubberen isolatieband geplaatst om schade aan de Multipor platen te voorkomen. Weet niet of dit echt nodig is, maar het werkte erg fijn.

eerste plaat Multipor geplaatst tegen de enkelsteens muur

Je zult merken dat als je eenmaal de eerste strook heb zitten het aanbrengen van de Multipor platen makkelijk gaat. Kortom nu is het een kwestie van meters maken! Binnen een paar uur is dit het eindresultaat:

eindresultaat van enkelsteens muur isoleren met Multipor

Stap 5 – Afwerken van de randen

Voor dit specifieke klusappartement zijn er eerst nieuwe kunststofkozijnen geplaatst. Na het aanbrengen van de Multipor platen kan je ook gelijk het kozijn netjes afwerken. Het zijaanzicht van de muur bij het raamkozijn ziet er zo uit:

zijaanzicht van aangebachte Multipor plaat

Het lijkt me het makkelijkste om de kozijnen af te werken met stucplaten, zodat alles daarna in een keer strak gestuct kan worden. De stucplaten snij ik eerst op maat. Daarna de kopsekanten van de Multipor platen insmeren met Multipor lijmmortel.

Hierna kan je de stucplaat met schroeven in het kunststof stelkozijn van de kunststofkozijnen vast zetten en de rest van de stucplaat verlijm je met de Multipor platen. Op deze manier kan je het kozijn aan alle zijden netjes afwerken en kan de stukadoor alles in een keer glad stucen en afwerken.

afwerken van kozijnen met stucplaat

Stap 6 – Plaatsen van wapeningsgaas en stucen

Zoals aangegeven had ik gewoon wapeningsgaas bij de bouwmarkt gekocht in plaats van het speciale Multipor wapeningsgaas. Het wapeningsgaas kan je het beste aanbrengen tijdens het stucen. Aangezien ik het stucen niet zelf heb gedaan heeft de stukadoor het wapeningsgaas aangebracht.

Enkelsteens muur isoleren met PIR platen

Zoals aangegeven moet je bij het na-isoleren van een buitenmuur oppassen voor vochtproblemen. Voor de erker van de woonkamer lijken PIR platen de beste oplossing. Nadat de houten schrootjes zijn weggehaald blijkt namelijk dat er mooie houten rachels op de muur zitten. Houten rachels zijn ongeveer 25mm dik en kunnen mooi dienen als basis om de PIR platen op te schroeven. Hierdoor ontstaat er een lucht spleet van 25mm tussen de binnenzijde van de buitenmuur en PIR platen.

Om deze klus zo goedkoop mogelijk (maar met goede isolatie eigenschappen) uit te voeren heb ik B-keus PIR platen gekocht. Deze PIR platen hebben kleine oneffenheden aan de zijkanten en het folie zit niet helemaal strak over de PIR platen geplakt. Zie hieronder de B-keus PIR platen na aflevering:

afgeleverde B-keus PIR platen

Stap 1 – Kaal maken van de muur

Nadat alle schrootjes en andere oude rommel van de muren zijn verwijderd zien de muren bij de erker er als volgt uit:

enkelsteens muur na kaal maken van de erker in de woonkamer

Visueel ziet het er misschien nu niet zo strak uit, maar de houten rachels zijn na bijna 100 jaar nog steeds van prima kwaliteit. Kortom een prima basis voor de PIR platen.

Stap 2 – Plaatsen van PIR platen

De PIR platen zijn makkelijk met een handzaag op maar te zagen. De verwerking is verder redelijk schoon en je krijgt geen jeuk van het zaagsel van de PIR platen. Let op dat je bij het vastschroeven van de PIR platen gebruik maakt van een goede grote ring / schotel onder de schroef. Anders krijgt je de PIR platen niet goed vast en gaat de schroef gewoon door de PIR plaat heen!

aangebrachte PIR platen voor enkelsteens muur isoleren

Stap 3 – Afwerken van de PIR platen

Er was mij verteld dat je PIR platen ook kon stucen. Dit is helaas niet waar! Hier was de stukadoor heel duidelijk over. Dus voordat de PIR platen gestuct konden worden moest deze nog eerst afgewerkt worden met stucplaten. Kortom bovenop de PIR platen nu nog de stucplaten plaatsen. De stucplaten kan je mooi tpv de houten rachels schroeven. Nadat alle PIR platen bedekt zijn met stucplaten ziet het er zo uit:

stucplaten geplaatst op PIR isolatieplaten

Tip: Als er bij een volgende keer PIR platen gebruikt gaan worden voor het na-isoleren zou mijn tip zijn om PIR platen te kopen waar de stucplaten al op verlijmt zitten. Ja dit is inderdaad wel wat duurder maar het is wel een stuk sneller in de verwerking.

Stap 4 – Stucen

Net als bij het na-isoleren is het stucen niet door mij gedaan. Zorg er goed voor dat alles goed afgewerkt is met stucplaten en de stukadoor zal alles helemaal glad stucen.

Enkelsteens muur isoleren met cellulose

Het na-isoleren van een gevel met cellulose is niet iets wat veel gebeurd. Voor dit specifieke klusappartement was het na-isoleren van de erker met Cellulose een efficiënte oplossing. Nadat de oude stucplaten van de schrootjes waren gehaald kon je namelijk de holle muur van de erker bekijken door er een schrootje af te halen. De holle muur van de erker was mooi droog en bood de mogelijkheid om een 120mm dikke cellulose laag aan te brengen.

Stap 1 – Bestellen van cellulose materiaal

Voor het inblazen van het cellulose materiaal heb ik een professionele partij ingeschakeld. Die leverde ook gelijk het Cellulose isolatiemateriaal. In dit geval is gebruik gemaakt van Easycell cellulose. Hieronder een foto van hoe het Easycell isolatiemateriaal word aangeleverd:

easycell isolatiemateriaal

Stap 2 – Gaten boren tussen de schrootjes

Om de cellulose vlokken in de gevel te kunnen blazen moet je op regelmatige afstand gaten boren tussen de schrootjes. Verder moet je ervoor zorgen dat er geen kieren of openingen zijn waar de cellulose vlokken tijdens het inblazen uit kunnen ontsnappen.

Alle randen heb ik bijvoorbeeld dicht gemaakt met behulp van PUR. Let op dat je hier best een aantal PUR spuitbussen van nodig hebt! PUR spuitbussen kun je goedkoop kopen bij Toolstation.nl. Aangezien ik te weinig PUR spuitbussen had gekocht moest ik nog een aantal keer nabestellen bij Toolstation.nl. Voordeel van Toolstation.nl is dat zij van €20 je bestelling thuis bezorgen! Dus dan kan jij gewoon doorgaan met klussen!

Stap 3 – Inblazen van cellulose vlokken

De volgende stap is een kwestie van het inblazen van de cellulose vlokken. Nadat de cellulose vlokken zijn ingeblazen gaat er een stop van kurk in het gat. Vervolgens kan je verder gaan met het inblazen van de cellulose vlokken in het volgende gat. Het inblazen van de cellulose vlokken ziet er als volgt uit:

inblazen van cellulose in erker

Stap 4 – Afwerken en stucen

Nadat de hele gevel van de erker ingeblazen in met cellulose vlokken kan je alles gaan afwerken met stucplaten. Dit gaat redelijk snel en hoef niet super strak aangezien alles hierna gestuct gaat worden. Na het aanbrengen van de stucplaten ziet de erker er als volgt uit:

afgewerkte erker klaar voor het stucen

Eindresultaat

Het na-isoleren van het klusappartement heeft de Energie-index van “label D” teruggebracht naar “label A”. Hierbij is dan wel meegenomen dat er ook overal dubbel glas (HR ++ glas) in het appartement is geplaatst.

Neemt niet weg dat je met het na-isoleren van een jaren 20 appartement grote verbeteringen kan bereiken in de duurzaamheid van je woning. Kortom een goede investering voor het milieu maar ook zeker voor je eigen portemonnee!

Graag hoor ik van je of deze post je duidelijk laat zien welke mogelijkheden er zijn voor het na-isoleren van gevel. Laat je bericht hieronder achter.

Vind de beste deal!

Wil jij tot wel 33% besparen op je isolatie werkzaamheden en precies weten wat je kunt besparen?

Ontvang dan gratis en vrijblijvende offertes van isolatie bedrijven bij jou in de buurt. Binnen 2 dagen krijg je de offertes al opgestuurd. Dat maakt kiezen wel zo makkelijk!

24 gedachten over “Hoe enkelsteens muur isoleren?”

 1. Hoi mede klussers,
  Ik wil mijn schuurtje aan de binnenkant isoleren. Het is een enkelsteense muur.
  Ik wil deze met PIR platen gaan doen.
  – heb ik een dampwerende folie nodig tegen de muur?
  – moet ik een cm ventilatie laten tussen de muur en de folie/PIR platen?
  – moet ik dunne katjes (horizontaal) eerts tegen de muur maken? Of meteen verticaal metalstud of houte balken plaatsen (hoe dik) waar ik de PIR platen tussen die?
  – Uiteindelijk wil ik het afwerken met gipsplaten.
  – moet ik tot op de grond werken? Of 2-3 cm van grond afblijven ivm condens/vocht?
  – waar rekening mee te houden?
  – stappenplan….

  Hoor graag van jullie

  • Lef, leuke klus ga je doen! Waarom ga je je schuurtje isoleren?
   Ik heb een vergelijkbare klus gedaan (ook mijn schuur isoleren om er een kantoor van te maken om te kunnen werken tijdens de Coronatijd…). Ben geen isolatie expert, maar zo heb ik het aangepakt:

   Zelf heb ik PIR platen gebuikt met een dampwerend folie erop geplakt. Dus geen dampwerend folie tegen de muur maar die zat al op de PIR plaat.
   Verder had ik PIR platen die ook al een gipsplaat erop hadden zitten gebruikt. Dit maakt het stucen later wel zo makkelijk. Ik weet niet hoe jij de binnenzijde wilt gaan afwerken, maar het is verstandig om daar idg vast over na te denken.
   Ik heb een houten ventilatielatten horizontaal tegen de enkelsteens muur geplaatst. Hierop heb ik de PIR platen gelijmd. De naden tussen de PIR platen heb ik vervolgens dicht gemaakt met flexibele PUR schuim. Na het plaatsen van de PIR platen kan je de stucadoor laten komen en alles verder netjes afwerken.
   O ja ik had trouwens nog wel een paar open stootvoegen voor de isolatie in de muur gemaakt!

   Voor mijn klus had ik trouwens het volgende stappenplan gebruikt: https://www.isolatiemateriaal.nl/kenniscentrum/voorzetwand-met-pir-platen/

   Nou veel succes ermee en leuk om te horen hoe het gegaan is.

   Groeten, Henk

  • He Lef, leuke klus!
   Ik heb zelf een voorzetwand geplaatst. Ik had het volgende stappenplan hiervoor gebruikt van de Gamma: https://www.gamma.nl/klusadvies/a/muur-isoleren-buitenkant
   Als je dit stappenplan volgt maar dan PIR platen gebruikt zal je een nog hogere isolatiewaarde halen. Let wel op dat PIR platen best prijzig zijn! Kan zijn dat je dit weer terug verdient door de lagere stookkosten, maar dat heb ik niet uitgerekend…
   Veel succes met je klus!
   Groet, Peter

  • Ief, super leuk topic heb je aangemaakt!
   Bij mijn weten heb je geen dampwerend folie nodig tegen de muur. Wel moet je de ruimte tussen de muur en de PIR platen ventileren. Althans ik heb een paar stootvoegen opgemaakt zodat er ventilatie mogelijk is. Zelf heb ik ongeveer 5cm ruimte aangehouden tussen de muur en de PIR platen. Ik heb geïmpregneerde houten latten tegen de muur aangemaakt. Hierop het ik de PIR platen geschroefd.
   Nadat ik alles van PIR platen heb voorzien heb ik gipsplaten tegen de PIR platen aangelijmd. Hierna heb ik zelf (met veel pijn en moeite…) de gipsplaten afgestuct. Vooral het stucen viel me behoorlijk tegen.
   De PIR platen heb ik trouwens tot tegen de muur laten aanlopen. Alle kieren heb ik met PUR dicht gemaakt. Ik merk duidelijk dat het nu lekker aangenaam in mijn schuur is.
   Je kan eens kijken naar deze achtergrond info (maar maak het niet moeilijker dan het is hoor!):
   https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/isoleren-en-besparen/gevelisolatie-binnenkant/
   Veel succes ermee en laat nog eens van je horen. Groet, Bob

 2. Vraagje, wij willen een enkelsteensmuur met de buren isoleren(vooral ivm de akoestiek). Het grootste probleem is dat er een dikke scheur in de muur zit. Welke methode raad je dan aan?

  • Ps: mijn vriendin heeft liever geen voorzetwand omdat die zoveel ruimte afknabbelt van de kamer.

   • Beste Jorrit, dank voor je reactie. Mijn eerste idee was inderdaad om een voorzetwand te gaan plaatsen…
    Als je een enkelsteensmuur hebt en geen voorzetwand wilt gaan plaatsen dan zijn de opties redelijk beperkt. Iets wat je hoe dan ook als eerste moet gaan aanpakken is alle scheuren en kieren te gaan dichten. Daar zal je als een grote stap mee zetten om het geluid te beperken. Verder denk ik toch dat je een voorzetwand zal moeten gaan plaatsen wil je echt het geluid van je buren tegen gaan.

 3. Tip: voordat je een steensmuur aan binnenzijde gaat isoleren, verdiep je goed in de isolatietechnieken. Het maakt namelijk veel uit of je damp-dicht (zoals pir) of damp-open (zoals multipor) isolatiematerialen gebruikt, het zijn twee verschillende filosofien. En het draait niet alleen om isolatiewaarde, maar ook om de vochthuishouding.
  Op dit moment zit ‘damp-open’ isoleren nog vooral bij de eco-bouwers en bij specialistische bedrijven voor renovatie van monumentale gebouwen, maar is in omringende landen iets gangbaarder. Denk aan materialen als houtvezelplaat, hennep, vlas en meer.

  (Voor onze woomboerderij hebben wij gekozen voor damp-open isolatie met kalkhennep).

  • Michael, helemaal mee eens! De damp-open eigenschappen van Multipor was voor mij de reden om te kiezen voor Multipor als isolatie materiaal. Isolatiewaarde is wel iets minder, maar dat neem ik op de koop toe. Uiteindelijk is het toch gelukt om een energielabel A te halen voor mijn appartement ui 1920. Dank in ieder geval voor je toevoeging!

 4. Ook heb ik begrepen in de opbouw dat je vanuit buitenkant gezien dampopenfolie moet gebruiken, dan je isolatie, dan plastic en dan vervolgens bijv. OSB platen + gips + stucen. Afhankelijk van je type isolatie natuurlijk klopt dat? Ook heb ik het idee als ik je verhaal hoor en foto’s zie dat er best wat koudebruggen zijn. We zijn hier net begonnen met isoleren, maar elk gaatje en hoekje o.i.d. waar geen isolatie in kan wordt volgespoten met isolatiepur zodat er geen enkel plekje ongeïsoleerd blijft. Is dit noodzakelijk?

  • Reinier, zoals ik in mijn reactie op je andere vraag had aangegeven heb ik de buitenmuren aan de binnenzijde met Multipor geïsoleerd. Als je Multipor platen gebruikt hoef je geen dampopenfolie te gebruiken. Verder moet je tijdens isoleren inderdaad alle gaten opvullen met isolatie materiaal (PUR o.i.d). Anders zorgt dat voor koudebruggen. Veel succes met je renovatie!

 5. Hallo even een vraagje. De ruimte tussen de muren en je kozijnen heb je niet geïsoleerd maar direct gegipst en gestuct. Zorgt dit niet voor een enorme koude brug en doet dit de isolatie niet te niet? Heb je advies wat je daar het beste kunt gebruiken zonder teveel ruimte verlies?

  • Reinier, dank voor je reactie. Ik heb er bewust voor gekozen om de enkelsteens buitenmuur aan de binnenzijde te isoleren met Multipor. Dit bouwmateriaal wordt veel in Duitsland gebruikt en kan je direct tegen de muur aan lijmen. Uiteraard moet je wel eerst de binnenzijde van de buitenmuur voorbereiden. Ook bij de kozijnen heb ik alles van isolatie mbv Multipor voorzien. Dit om koudebruggen tpv de kozijnen te voorkomen. Daarna heb ik gipsplaten gebruikt om de dagkanten van de kozijnen af te werken.
   Zie de volgende link / link voor meer achtergrond informatie over isoleren met Multipor. Tot nu toe zijn mijn ervaringen met Multipor goed. Echter er zijn betere isolerende materialen op de markt, maar zoals je aangaf kost je dit ook gelijk weer meer ruimte. Kortom dat is een afweging die je zelf moet maken!
   Hopelijk geeft dit antwoord op je vraag.

 6. Hallo Bart, op andere sites zie ik dat er vaak dampwerende folie wordt gebruikt, om evt vocht uit de buitenmuur tegen te houden. Was dat in jou appartement niet nodig. Multipor is dampdoorlatend. Geeft dat dan geen problemen? Bedankt voor je verder duidelijk beschrijving.

  • Beste Han, ik heb de Multipor platen direct tegen de muur verlijmd. Voor het na isoleren met Multipor heb ik me netjes aan de handleiding van de fabrikant gehouden. Bij Multipor kan je simpel weg ook geen dampwerend folie gebruiken… Het zit er nu >2 jaar tegen aan en geen vochtvlekken of iets dergelijks. Verder is mijn appartement goed geïsoleerd. Enige minpunt is dat Multipor niet het allerbeste isolatiemateriaal is. Maar ik ben er zelf tevreden over hoor.

 7. Wat een uitgebreid artikel! Dank dat je de moeite hebt genomen om dat te delen. Zou je ook zo’n klusbeschrijving kunnen maken voor het na-isoleren van een spouwmuur van een jaren 30 woning? We zijn ons daar nu op aan het oriënteren en zou mooi zijn als er zo’n klusbeschrijving van is. Groeten, Mark-Jan

 8. Hoi Bart,

  Ik ben zelf ook aan het oriënteren op het na-isoleren van mijn tussenwoning uit 1929 met dezelfde 20cm dikke steens muur. Ik vroeg me af, de isolatieshop geeft als advies (en waren eigenlijk vrij stellig hierover) stootvoegen te openen bij de isolatie met PIR, om de smalle spouw tussen de PIR en muur te kunnen ventileren. Heb jij dit ook gedaan of waren deze al aanwezig? Ik zag het in het verhaal niet terugkomen namelijk. Ik wilde eigenlijk voor Multipor gaan, maar vind de isolatie waarde net te weinig ten opzichte van PIR.

  Alvast bedankt.

  • Goedemorgen Niek, ik heb bij het plaatsen van de PIR platen geen stootvoeg geopend aangezien ik de erker met PIR platen heb geïsoleerd. ER was namelijk voldoende isolatie aanwezig via de onderzijde van de erker. Als je een smalle spouw hebt achter je PIR platen (die heel goed isoleren!) is het wel verstandig om te zorgen voor goede ventilatie. Vandaar het advies van de isolatieshop. De muren van het appartement heb ik inderdaad met Multipor geïsoleerd en daar is geen ventilatie voor nodig. Maar helaas heb je dan wel een lagere isolatiewaarde. Hopelijk geeft dit een goed antwoord en kan jij weer door!

 9. Bedankt voor de info.
  Ik ben van plan om mijn garage te isoleren.
  Ik twijfel nog tussen multipor (ivm brandwerendheid) of pir + underlayment.

  Moet multipor met wapeningsgaas en stucwerk afgewerkt worden?

  • Goedemiddag Bart, Multipor is best zacht materiaal dus dat moet je zeker met wapeningsgaas afwerken. Daarna kan je alles meteen laten stucen. Zelf vond ik Multipor fijn werken. Het koste best wat tijd maar als je grote stukken hebt gaat het best snel. Veel succes met je klus!

 10. Dank voor de uitgebreide beschrijving. Ik ga beginnen met isoleren van mijn huis en kan hier mooi gebruik van maken. Ga zo door!

Reacties zijn gesloten.