Hoe een tuinmuurtje metselen?

Deel dit bericht

Jaren 30 woningen zijn nog steeds razend populair. De populariteit van de jaren 30 woningen is door de rijke architectuurstijl is niet moeilijk te verklaren. Veel woningen uit de jaren 30 hebben leuke / karakteristieke voortuinen met tuinmuurtjes. Echter veel van deze tuinmuurtjes zijn inmiddels aan vervanging toe. Vaak zijn de tuinmuurtjes al meerdere keren opnieuw gevoegd en gerepareerd en ziet het er slordig uit. Kortom tijd om het herstel van het tuinmuurtje weer eens grondig aan te pakken, zodat het weer een net geheel word met de authentieke jaren 30 uitstraling.

In deze post ga ik een beschrijving geven van het metselen van een tuinmuurtje.

Stappenplan voor metselen van een tuinmuurtje

Het metselen van een muurtje is over het algemeen niet iets wat je vaak doet. Beginnen met een (niet dragend) tuinmuurtje is dan ook wel fijn. Er zijn verschillende klusbeschrijvingen te vinden op internet. Ik ga het tuinmuurtje metselen aan de hand van de volgende Gamma klusbeschrijving:

Voor deze klus gaan we de volgende stappen doorlopen:

  1. Beoordeling van de tuinmuurtjes
  2. Tuinmuurtjes voorbereiden
  3. Eerste rij stenen metselen
  4. Volgende lagen metselen
  5. Voegen van het metselwerk

Stap 1 – Beoordeling van de tuinmuurtjes

De tuinmuurtjes die we willen gaan opknappen hebben allemaal (lichte) scheefstand. Daarnaast zijn de tuinmuurtjes al meerdere keren gerepareerd. De reparaties zijn ook niet altijd even vakkundig uitgevoerd. In sommige muurtjes bevinden zich ook grote scheuren. Hieronder een foto van 2 van de tuinmuurtjes die hersteld gaan worden:

tuinmuurtjes bij aanvang

In dit geval is het verstandig om de tuinmuurtjes niet weer op te gaan lappen, maar deze in zijn geheel weghalen en de tuinmuurtjes opnieuw op te gaan bouwen. Zo krijgen de tuinmuurtjes weer een nette uniforme uitstraling en heb je hier de komende jaren geen omkijken meer naar.

Stap 2 – Tuinmuurtjes voorbereiden

Aangezien de kwaliteit van de tuinmuurtjes zo slecht is dat herstellen niet meer aan te raden is, word er begonnen met het afbreken van de tuinmuurtjes. Zodra de tuinmuurtjes zijn verwijderd kan je ook gelijk kijken of de fundering van de tuinmuurtjes nog stevig is. Hieronder een foto van de bovenzijde van de fundering nadat het tuinmuurtje is weggehaald:

houten omkasting tbv metselen tuinmuurtje

Nu is het verstandig om aan de uiteinden van het muurtje houten balken te plaatsen. Zorg ervoor dat de houten balken loodrecht geplaatst zijn. Ondersteun elk houten balk met schoorlatten, zodat deze stevig blijven staan. Zie hieronder het resultaat:

opbouwen van houten frame tbv metselen

Stap 3 – Eerste rij stenen metselen

Als de voorbereidingen zijn getroffen kan er begonnen worden met het metselen van de eerste rij met stenen. Bevestig een metselkoord aan de houten planken aan de kopse kant. Zorg dat het metselkoord waterpas en op gelijke hoogte van de eerste rij stenen ligt. Breng een laag met mortel aan op de fundering en druk de stenen in de mortel. Zie hieronder de eerste laag stenen van het tuinmuurtje:

eerste rij met nieuwe stenen gemetseld

Stap 4 – Volgende lagen metselen

Bij het metselen van de volgende lagen moet elke nieuwe rij een halve steen verspringen. Dit doe je door om de rij de eerste steen in dwarsrichting te plaatsen. Voordat je aan een nieuwe rij begint stel je het metselkoord af op de nieuwe rijhoogte en controleer voortdurend of je waterpas werkt. Als er een afwijking is kan je dit nog makkelijk corrigeren als de mortel nog nat is.

ieuw tuinmuurtje gemetseld

TIP: Schraap de overtollige mortel weg, voor hij hard is geworden. Als je hier te lang mee wacht is het een moeilijke / tijdrovende klus om de mortel weg te krijgen.

Stap 5 – Voegen van het metselwerk

Bij tuinmuren moet je ervoor zorgen dat de toplaag waterdicht wordt afgewerkt. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. Een rij met gekantelde stenen is een nette en veel toegepast oplossing. Na het metselen moet je de voegen ongeveer 2cm diep uitkrabben met een voegspijker.

Nu is het een kwestie van het mestselwerk schoon borstelen en voegsel aanbrengen in de voegen. Hieronder het eindresultaat voor het voegen:

eindresultaat van gemetselde tuinmuurtje

En het resultaat na het voegen:

eindresultaat van gemetselde tuinmuurtje na voegen

Tot slot

De tuinmuurtjes zijn weer in authentieke staat hersteld. Alles ziet er nu weer netjes uit. Alleen het stalen hekwerk tussen de tuinmuurtjes moet nog vervangen of gerestaureerd worden. Daar zal ik in een volgende post een klusbeschrijving van maken.

Graag hoor ik van je of deze klusbeschrijving duidelijk is. Mochten er nog op- of aanmerking zijn laat dan reactie achter. Ik zal hier zo snel mogelijk op reageren.

Mocht je dit een interessante post vinden lees dan ook de volgende post “kast voor wasmachine en droger maken“.

Plaats een reactie