Hoe een tuinmuur metselen?

Deel dit bericht

Hoe kan je nu zelf het beste een tuinmuur metselen?

Jaren 30 woningen zijn nog steeds razend populair. De populariteit van de jaren 30 woningen is door de rijke architectuurstijl is niet moeilijk te verklaren. Veel woningen uit de jaren 30 hebben leuke / karakteristieke voortuinen met tuinmuurtjes. Echter veel van deze tuinmuurtjes zijn inmiddels aan vervanging toe. Vaak zijn de tuinmuurtjes al meerdere keren opnieuw gevoegd en gerepareerd en ziet het er slordig uit.

Kortom tijd om het herstel van de tuinmuur weer eens grondig aan te pakken, zodat het weer een net geheel word met de authentieke jaren 30 uitstraling.

In deze post ga ik een beschrijving geven van het metselen van een tuinmuur.

Stappenplan voor metselen van een tuinmuur

Het metselen van een muurtje is over het algemeen niet iets wat je vaak doet. Beginnen met een (niet dragend) tuinmuur is dan ook wel fijn. Er zijn verschillende klusbeschrijvingen te vinden op internet. Ik ga de tuinmuur metselen aan de hand van de volgende Gamma klusbeschrijving:

Voor deze klus gaan we de volgende stappen doorlopen:

  1. Beoordeling van de tuinmuurtjes
  2. Fundering maken
  3. Tuinmuurtjes voorbereiden
  4. Eerste rij stenen metselen
  5. Volgende lagen metselen
  6. Voegen van het metselwerk

Stap 1 – Beoordeling van de tuinmuurtjes

De tuinmuurtjes die we willen gaan opknappen hebben allemaal (lichte) scheefstand. Daarnaast zijn de tuinmuurtjes al meerdere keren gerepareerd. De reparaties zijn ook niet altijd even vakkundig uitgevoerd. In sommige muurtjes bevinden zich ook grote scheuren. Hieronder een foto van 2 van de tuinmuurtjes die hersteld gaan worden:

tuinmuurtjes bij aanvang

In dit geval is het verstandig om de tuinmuurtjes niet weer op te gaan lappen, maar deze in zijn geheel weghalen en de tuinmuurtjes opnieuw op te gaan bouwen. Zo krijgen de tuinmuurtjes weer een nette uniforme uitstraling en heb je hier de komende jaren geen omkijken meer naar.

Stap 2 – Fundering maken

Aangezien de kwaliteit van de tuinmuurtjes is mijn geval zo slecht is dat herstellen niet meer aan te raden is, zijn de tuinmuurtjes allemaal afgebroken. Nadat de tuinmuurtjes zijn verwijderd kan je ook gelijk kijken of de fundering van de tuinmuurtjes nog stevig is. In mijn geval was dat gelukkig zo!

Hieronder desalniettemin een beschrijving van hoe je de fundering van een tuinmuur moet maken.

De eerste stap dat je de oude fundering moeten weghalen! Dat is een flinke klus waar je wellicht groot gereedschap voor nodig hebt.

Als je fundering is weggehaald zal je waarschijnlijk al een grote geul hebben zitten tpv de tuinmuur. Zorg er in ieder geval voor dat de geul ongeveer 50 cm diep is en twee zo breed als de muur. Vervolgens moet je bekisting maken van stevige, rechte planken.

Plaats nu in de lengterichting twee of vier betonijzers van 5 mm dik om de fundering te wapenen. Zorg ervoor dat de betonijzers ongeveer 10 cm van de bodem komen te liggen door twee bakstenen onder te plaatsen. In de breedterichting plaats je vervolgens om de halve meter korte stukjes betonijzer op de twee staven met binddraad.

Nu kan je beginnen het het aanmaken van het beton!

Eerst maak je het beton aan volgens de gebruiksaanwijzing. Als je voldoende beton hebt aangemaakt kan je de bekisting volledig vol gieten met beton. Na het volgieten kan je met een lange stok ik het beton prikken om het beton te ontluchten.

Vervolgens is het een kwestie van glad strijken en een paar dagen laten uitharden!

Beton en andere bouwmaterialen voor het metselen van een tuinmuur zou ik allemaal in één keer bij Bouwbestel bestellen.

Stap 3 – Tuinmuur voorbereiden

Zoals aangegeven kon ik zelf stap 2 overslaan en heb ik geen nieuwe fundering gemaakt voor de tuinmuurtjes. In mijn geval was de fundering namelijk nog in goede staat en heb ik die dus laten zitten.

Hieronder een foto van de bovenzijde van de fundering nadat het tuinmuurtje is weggehaald:

houten omkasting tbv metselen tuinmuurtje

Nu is het verstandig om aan de uiteinden van het muurtje houten balken te plaatsen. Zorg ervoor dat de houten balken loodrecht geplaatst zijn. Ondersteun elk houten balk met schoorlatten, zodat deze stevig blijven staan. Zie hieronder het resultaat:

opbouwen van houten frame tbv metselen

Alle bouwmaterialen voor het metselen van een tuinmuur kan je online kopen bij Bouwbestel. Voordeel van bestellen bij Bouwbestel is dat zij een groot assortiment hebben tegen scherpe prijzen en ook alles voor de deur afleveren!

Stap 4 – Eerste rij stenen metselen van tuimuur

Als de voorbereidingen zijn getroffen kan er begonnen worden met het metselen van de eerste rij met stenen. 

Bevestig een metselkoord aan de houten planken aan de kopse kant. Zorg dat het metselkoord waterpas en op gelijke hoogte van de eerste rij stenen ligt. Breng een laag met mortel aan op de fundering en druk de stenen in de mortel. Zie hieronder de eerste laag stenen van het tuinmuurtje:

eerste rij met nieuwe stenen gemetseld

Stap 5 – Volgende lagen metselen

Bij het metselen van de volgende lagen moet elke nieuwe rij een halve steen verspringen. Dit doe je door om de rij de eerste steen in dwarsrichting te plaatsen. Voordat je aan een nieuwe rij begint stel je het metselkoord af op de nieuwe rijhoogte en controleer voortdurend of je waterpas werkt. Als er een afwijking is kan je dit nog makkelijk corrigeren als de mortel nog nat is.

ieuw tuinmuurtje gemetseld

Kijk ook goed naar de zijkant van de tuinmuur! In mijn geval maak ik namelijk gebruik van de bestaande fundering en bij één tuinmuur is de eerste rij bakstenen blijven zitten. De nieuwe bakstenen die ik bij Bouwbestel had gekocht waar een iets andere maat. Dit kan je oplossen door de bakstenen aan de voorzijde gelijk te houden en aan de achterzijde iets te laten uitsteken. Zie hieronder:

nieuwe bakstenen metselen over oude bakstenen

TIP: Schraap de overtollige mortel weg, voor hij hard is geworden. Als je hier te lang mee wacht is het een moeilijke / tijdrovende klus om de mortel weg te krijgen.

Stap 6 – Voegen van het metselwerk

Bij tuinmuren moet je ervoor zorgen dat de toplaag waterdicht wordt afgewerkt. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. Een rij met gekantelde stenen is een nette en veel toegepast oplossing. Na het metselen moet je de voegen ongeveer 2cm diep uitkrabben met een voegspijker.

Nu is het een kwestie van het metselwerk schoon borstelen en voegsel aanbrengen in de voegen. Hieronder het eindresultaat voor het voegen:

eindresultaat van gemetselde tuinmuurtje

En het resultaat na het voegen:

eindresultaat van gemetselde tuinmuurtje na voegen

Tot slot

De tuinmuurtjes zijn weer in authentieke staat hersteld. Alles ziet er nu weer netjes uit. Alleen het stalen hekwerk tussen de tuinmuurtjes moet nog vervangen of gerestaureerd worden. Daar zal ik in een volgende post een klusbeschrijving van maken.

Graag hoor ik van je of deze klusbeschrijving duidelijk is. Mochten er nog op- of aanmerking zijn laat dan reactie achter. Ik zal hier zo snel mogelijk op reageren.

Mocht je dit een interessante post vinden lees dan ook de volgende post “kast voor wasmachine en droger maken“.

1 gedachte over “Hoe een tuinmuur metselen?”

  1. Hallo, dank voor deze info. Zelf wil ik ook een tuinmuurtje gaan metselen. Ik heb nog nooit eerder gemetseld, dus een tuinmuurtje lijkt een een makkelijke start. Heb jij ervaring met het storten van een fundering voor je tuinmuur? Dat lijkt me namelijk het moeilijkste van de hele klus…

Reacties zijn gesloten.