Hoe een dakgoot vervangen?

Deel dit bericht

Elke huis moet vroeg of laat een nieuwe dakgoot krijgen, maar hoe kan je nu een dakgoot vervangen?

Dat is niet een klus die je als hobby klusser regelmatig tegenkomt…

Ook bij mijn huis was vervangen van de dakgoot nodig. Dus hoe pak je dat nu aan een nieuwe dakgoot plaatsen? Daar ga ik in deze blog post een antwoord op geven.

In deze blog post ga ik het volgende behandelen:

Doel van de dakgoot

Elk huis heeft ze: dakgoten. En een dakgoot heeft een belangrijke functie!

Dakgoten voeren het regenwater op een gecontroleerde manier af en beschermen je huis tegen lekkages of andere vochtproblemen. Zonder een goed werkende dakgoot kunnen er lekkages ontstaan en de gevel van je huis zal worden aangetast.

Het doel van dakgoten en regenpijpen is simpel. Het doel van een dakgoot is om regenwater gecontroleerd te begeleiden naar het riool.

Wat voor soorten dakgoten zijn er?

Er zijn allerlei verschillende soorten dakgoten beschikbaar. De meest voorkomende is een zinken dakgoot.

De zinken dakgoot heeft namelijk een goede prijs-kwaliteitsverhouding en hebben een lange levensduur. Bijkomend voordeel is dat zink oxideert door de inwerking van zuurstof, deze oxidelaag biedt een langdurige bescherming. Andere materiaalsoorten zijn aluminium (esthetische redenen), pvc-dakgoten (zeer goedkoop) of koper (duur maar duurzaam).

De site mijn-dakdekker heeft veel goede achtergrond informatie over verschillende dakgoten.

Probleem lekkage opsporen

De aanleiding om mijn dakgoot te vervangen was dat er lekkage optrad bij heel heftige regenval.

Hieronder zie je de dakgoot na heftige regenval… Ofwel helemaal vol met regenwater.

overlopende dakgoot bij heftige regenval

Als de dakgoot niet al het regenwater kan afvoeren betekent dit vaak dat de afvoer van de dakgoot verstopt zit. Dat was in mijn geval ook zo. Na het ontstoppen van de afvoer loopt het regenwater weer goed weg.

Het probleem bij mijn dakgoot is echter niet alleen de afvoer… Als de dakgoot bij heftige regenval niet al het regenwater kan afvoeren dan stroomt de dakgoot aan de muurzijde over. Het resultaat hiervan is ernstige lekkage. Het regenwater stroomt dan zo de spouwmuur in geeft één verdieping lager waterschade!

Het advies om dit probleem in de toekomst te voorkomen was om de dakgoot te laten vervangen door een dakgoot met een hogere rand aan de muurzijde.

Lekkage is iets dat je absoluut niet wilt hebben thuis, dus voor mij was het duidelijk dat er een nieuwe dakgoot moest komen.

Zelf doen of laten doen?

Dus het is duidelijke dat er een nieuwe dakgoot moet komen. Nu is de vraag “ga ik de dakgoot zelf vervangen of laat ik dat doen door een dakdekker?”

Ik zelf heb nog nooit een dakgoot geplaatst en dit lijkt me specialistisch werk dat je beter door een vakman kan laten uitvoeren.

Via de Solvari website had ik meerdere offertes aangevraagd om in contact te komen met dakdekkers bij mij in de buurt.

Uiteindelijk heb ik 3 verschillende dakdekkers laten langskomen om een offerte te laten maken. Het verbaasde me dat er toch nog best wel veel verschil zat tussen de prijzen van de drie dakdekkers.

De dakdekker van mijn keus kost €1.100 (inclusief BTW) en vervangt daarvoor 5.5 m zinken dakgoot en 5.5 m aan loodstrip.

Stap 1 – Verwijderen van de oude dakgoot

Na het kiezen voor de vakman met de beste prijs kwaliteit verhouding kan het werk beginnen! Wel relaxt dat ik deze klus niet zelf hoef uit te voeren, maar dat er twee dakdekkers komen die de klus voor me gaan doen. Wat een luxe!

De eerste stap van deze klus is het verwijderen van de oude dakgoot. De oude dakgoot wordt er in delen uitgehaald. Hieronder een foto van de situatie waarbij een gedeelte van de dakgoot is verwijderd:

oude dakgoot in delen verwijderen

De dakgoot wordt er in secties van ongeveer 1m tot 1,5m uitgesneden.

Let op: Check voor je begint aan deze klus goed het weerbericht zodat je zeker weet dat het niet gaat regenen! Anders kan je waterschade krijgen doordat het regenwater niet afgevoerd kan worden.

Stap 2 – Op maat maken van de nieuwe dakgoot

Nadat de oude dakgoot in zijn geheel is verwijderd moet er uiteraard een nieuwe dakgoot in komen.

Dit is het gedeelte van de klus waar het vakmanschap van de dakdekker nodig is. De nieuwe zinken dakgoot wordt namelijk met een vouwmachine met de hand op maat gemaakt.

op maat maken van de nieuwe dakgoot

De nieuwe dakgoot krijgt dezelfde afmetingen als de oude dakgoot, echter de rand van de dakgoot die tegen de muur zit wordt voor de nieuwe dakgoot hoger gemaakt. Hierdoor voorkom je dat als de dakgoot overstroomt dat het water aan de muurzijde uit de dakgoot loopt.

Het buigen van de nieuwe zinken dakgoot is echt vakmanschap. Dit zou ik zelf niet kunnen en daar heb ik ook de tools niet voor. Een goede keus dus om deze klus uit te besteden aan een vakman!

Je kan uiteraard wel kijken of je een standaard maat dakgoot hebt! Er zijn standaard dakgoten te koop bij bijvoorbeeld Bouwbestel. Daar kan je een hoop kosten mee besparen.

Stap 3 – Dakgoot vervangen door een nieuwe

Als de nieuwe dakgoot delen op maat zijn gemaakt kunnen de delen weer één voor één teruggeplaatst worden.

De nieuwe dakgoot delen worden aan elkaar gesoldeerd om de dakgoot weer tot één geheel te maken. Ook het netjes (lekdicht) solderen van de dakgoot delen is vakwerk!

Nadat alle dakgoot delen gesoldeerd zijn ziet het dak er als volgt uit:

dakgoot vervangen

Stap 4 – Onderhouden van de dakgoot

Zo de nieuwe zinken dakgoot is geplaatst en kan weer ruim 10 jaar mee!

Echter dakgoten hebben, net als andere onderdelen van je huis, onderhoud nodig. Ondanks dat de dakgoot nu nieuw is en een hogere rand aan de muurzijde heeft, moet je verstoppingen voorkomen!

Verder tasten de rottende bladeren en zure regen je dakgoot aan. Het is dus verstandig om in het voorjaar en in het najaar je dakgoten schoon te maken. Dit verlengt de levensduur van je dakgoten namelijk aanzienlijk.

Om het onderhoud van de dakgoot makkelijker te maken kan je ook denken aan het plaatsen van een bladvanger. Zelf heb ik dit nog niet gedaan, maar dat heeft zeker voordelen!

Bladvanger plaatsen

De dakgoot vrijhouden van bladeren is vaak een lastige klus! Je kan niet altijd even makkelijk je dakgoot bereiken. Daarnaast merk je vaak pas als de dakgoot verstopt zit dat je bladeren uit de dakgoot moet verwijderen.

Dus hoe kan je nu voorkomen dat je dakgoot vol komt te zitten met bladeren?

Dit kan je voorkomen door een gootdrain te plaatsen in je dakgoot. De gootdrain vangt de bladeren op die anders in je dakgoot vallen. Als de bladeren na verloop van tijd weer droog zijn kunnen ze weer van de gootdrain af waaien. Hieronder zie je een voorbeeld van een gootdrain geplaatst in een dakgoot.

Het voordeel van het plaatsen van een bladvanger of gootdrain is dat je daarmee de levensduur van je dakgoot kan verlangen. Je voorkomt hiermee namelijk dat je zinken dakgoot aangetast gaat worden door rottende bladeren.

Bij Bouwbestel of Bol.com kan je verschillende soorten gootdrains / bladvangers kopen.

Eindoordeel

Ik probeer altijd mijn klusbeschrijvingen te baseren om klussen die ik zelf gedaan heb. De dakgoot heb ik niet zelf vervangen, maar door een dakdekker laten vervangen. Uiteindelijk was het vervangen van de dakgoot een klus van iets meer dan 4 uur voor twee dakdekkers. Dus toch nog best veel geld.

Aan de andere kant had ik deze klus niet zelf kunnen uitvoeren met de kwaliteit die nu door de dakdekkers is geleverd. Dus al met al ben ik tevreden. Belangrijkste is dat er nu geen lekkage meer is en dat de dakgoot weer ruim 10 jaar mee kan.

Heb jij wel zelf je dakgoot vervangen? Of heb je een andere opmerking over deze klusbeschrijving? Laat je reactie hieronder achter om het met ons te delen.

Lees ook eens de blog post “Hoe voorzetwand plaatsen buitenmuur?” voor een klusbeschrijving voor het isoleren van de buitenmuur.

Vind de beste deal!

Mocht je nu je dakgoot zo tegen een zo scherp mogelijke prijs willen vervangen gebruik dan de offerteaanvraag tool op de Solvari site. Via de Solvari site krijg je binnen een dag 3 offerte van verschillende dakdekkers toegestuurd!

3 gedachten over “Hoe een dakgoot vervangen?”

  1. Handig zo’n stappenplan! Fijn dat je ook je eigen ervaringen vertelt: de keuze wanneer je zelf aan de slag gaat of wanneer je de klus door een specialist laat doen.

  2. Goede beschrijving. Wij moeten ook onze dakgoot laten vervangen en we hebben besloten dit te laten doen. Heb de vergelijkingstool gebruikt voor offertes. Dat scheelde inderdaad best veel geld. Inmiddels de opdracht vergeven en dakdekker komt volgende week langs! Hopelijk blijft het droog…

    • Paul, Kijk dat is goed om te horen. Je kan inderdaad veel geld besparen door verschillende offertes aan te vragen. Staar je alleen niet blind op de prijs. Kwaliteit en vakmanschap is minstens zo belangrijk. Veel succes met het plaatsen van je nieuwe dakgoot.

Reacties zijn gesloten.